Erdinç EKMEKÇİ /Müzisyen /SÖYLEŞİ

0

Erdinç EKMEKÇİ /Müzisyen /SÖYLEŞİ

‘Negatifliğin içinde olan herkesten uzak duruyorum’

Sosyal medya hesaplarından paylaştığı coverlarla müzikseverlerin dikkatini çeken ve kendine has özel bir hayran kitlesi oluşan müzisyen Erdinç Ekmekçi ile müzik yaşantısını, çalışmalarını ve projelerini konuştuk. İyi okumalar.

Müzikle tanışmanız ne zaman, nasıl oldu? Müzisyen olmaya nasıl karar verdiniz?

Müzik ile tanışmam lise yıllarımda başladı. Müzik dinlemeden duramadığım o dönemlerde okulumuzun bulunduğu yere açılan müzik market ile merakım bir tık daha ileriye gitmişti. Bir gün okula giderken vitrinde asılı olan klasik gitarı görmem ile içeriye girmem neredeyse aynı süredeydi. İlk gitara o gün dokunmam ile her şeyin başlangıcı oldu. O dönem dinlediğim gruplar, tarzlar tamamen gitar çalmam yönüne doğru itti ve direkt gitar ile müzik hayatıma başlamış oldum. Enstrümanım ile tanışmaya başladıkça ve ilerledikçe bu yolda gitmeyi tercih ettim. Rahatladığım ve kendimi bulduğum yer oldu enstrümanımla vakit geçirdikçe.

Sosyal medya hesaplarınızdan paylaştığınız coverlar müzikseverler tarafından oldukça beğeniliyor. Cover çalışmalarınızın yanı sıra kendi besteleriniz de var mı? Kendi müzikal tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Evet, müzik platformlarında kendi müzikal bestelerim ve solo çalışmalarımda bulunuyor. Vakit buldukça yenilerini yapmak için yarıda kalan projelerimi de tamamlamak istiyorum. Müzik tarzım olarak alternatif rock ve pop rock olarak söyleyebilirim.

Erdinç Ekmekçi kendini biraz anlatır mı? Neleri sever? Neleri duymak/görmek istemez? Kimleri okur? Kimleri dinler?

13 Ekim 1990 Giresun doğumluyum. Keşfetmeyi, yeni müzikler, yerler görmek konusunda hep heyecanlı olmuş biriyim. Müzik hayatım dışında futbolu ve yeni bilgiler ve yerler keşfetmek konusunda hep atılım içerisindeyimdir. Neleri duymak ve görmek istediğim şeyler arasında negatifliğin içinde olan herkesle uzak durmayı tercih eden biriyim. Her zaman eleştiriye açık biri olarak yaşıyorum ama negatifliğe dayanamıyorum.

Okuma konusunda hep annemi örnek almışımdır. İnanılmaz bir kitap okuyucusudur. Sürekli ona sorarım ne okumam ya da hangi kitabı okuyayım konusunda. 🙂 Dinlemek açısından ise Türkiye’de inanılmaz güzel gruplar var. Hiçbirine haksızlık yapamam ama Mor ve Ötesi dinlemekten aşırı zevk alıyorum.

Yabancı gruplardan ; Scorpions, Whitesnake, Whitelion, Nirvana, Ac/Dc tabanlı grupları çok dinlerim.

En sevdiğiniz ve en çok keyif aldığınız cover çalışmalarınız hangileri? Coverlayacak parçayı hangi kritere göre seçiyorsunuz?

Hepsini severek çaldım ve çalmaya da devam ediyorum. En son çaldığım Technical Diffucilties / Paul Gilbert coverımı severek kayıp edip, klip haline getirdim. Seçme kriterim ise tamamen dinlerken zevk alıyor muyum modundayım.

Müzik yaşamınızı solo olarak mı sürdürüyorsunuz? Ortak müzikal çalışmalar içinde de yer alıyor musunuz?

Müzik hayatım şu an aktif olarak Türkiye’nin en başarılı sanatçılarından biri olan Semicenk ile devam ediyor. Ayrıyeten yerel gruplarda ve çeşitli yerlere dahil olmaya çalışıyorum.

Müzik kariyerinizin başlangıcından bugüne en önemli dönüm noktaları nelerdi? Bu dönüm noktalarının sizi nasıl etkilediğini anlatabilir misiniz?

Her dönem en önemli dönüm noktam. Hayatta hep karar vererek bir şeyleri değiştirilebiliyorsunuz. Bu döneme kadar verdiğim bütün kararlar iyisi ile kötüsü ile bir tecrübe olarak alıyorum ve bunlardan ders alıp yeni yolculuklarda bana yardımcı olmuş oluyor.

Müzik endüstrisindeki dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmeler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bu değişimlere nasıl uyum sağlıyorsunuz?

Teknoloji inanılmaz yerlere doğru gidiyor. Hiçbir zaman sonu gelmeyecek ve biz hep yetişmek zorunda kalacağız. Günümüzde de inanılmaz işler başaran ve teknolojiyi dibine kadar kullanan tanıdığım şahane müzisyenler var. Sürekli araştırma halindeyim ve denemekten korkmuyorum.

Genç müzisyenler için tavsiyeleriniz neler? Bu sektörde başarılı olmak için neler önerirsiniz?

Genç müzisyenlere tavsiyem vazgeçmemek olacaktır. Hep daha ileriye olması için hep daha fazla denemekten geçiyor.

Müzik kariyerinizdeki hedefiniz ne? Yeni çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Hedef denilen şey aslında ne istediğinizle bağlantılı. Müzik yapmaya devam ettikçe hiçbir zaman hedef bitmeyecek. Yeni sahneler, yeni tarzlar, yeni bilgiler benim için hep hedef.

Dinleyicilerden gelen geri bildirimlerin müzik kariyerinizi nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Onların görüşlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Müziğim dinlendikçe güçleniyor. Herkesin görüşüne, geri bildirimine çok dikkat ederim. Yukarıda belirttiğim gibi negatiflik benlik değil ama ders çıkarmak hep benlik olmuştur. Dinleyicilerin görüşlerine çok önem veriyorum çünkü bende bir dinletisiyim:)

Röportajlarımın klasik sorusudur. Size de sormak istiyorum. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?

Sihirli bir değneğim olsa geçmişe dönüp keşkelerimle yüzleşmek isterdim. 🙂 Hep sonradan dank ediyor insanın kafasına :):)