Dang Humması Artışının Baş Şüphelisi Asya Kaplan Sivrisineği Avrupa’da Yayılıyor

0

Dang Humması Artışının Baş Şüphelisi Asya Kaplan Sivrisineği Avrupa’da Yayılıyor

İstilacı bir tür olan Asya kaplan sivrisineği Avrupa’da 13 ülkede dikkat çekici sayılara ulaştı. Asya kaplan sivrisineği komşu Yunanistan’ın neredeyse tamamında görülüyor. Kısa adı ECDC olan Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre Asya kaplan sivrisineği, Avrupa kadar yoğun olmasa da Türkiye’de Trakya, İstanbul, Ege ve Doğu Karadeniz’de saptandı.

ECDC, Asya kaplan sivrisineği ile mücadele çağrısı yaptı; bahçelerde ve balkonlarda içinde durgun su bulunan kapların boşaltılmasını ve pencerelerde sineklik kullanılmasını önerdi.

Avrupa’da tehlikeli bir hastalık olan dang humması vakalarının artması Asya kaplan sivrisineğinin yaygınlaşmasına bağlanıyor.

Asya kaplan sivrisineğinin yayılışı. Kırmızı yerleştiği yerleri, kavuniçi yeni gözlenen bölgeleri gösteriyor.

Dang humması nezleye benzer belirtilerle kendini gösteriyor ve bazı vakalarda ölümcül olabiliyor.

Avrupa kıtasında ithal dang humması vaka sayısı geçen yıl 5,000’e ulaştı. O arada yerel olarak bulaşan hastalık sayısında da artış gözlendi.

Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Temmuz’da başlayacak Paris Olimpiyat Oyunları ve turizm mevsimi nedeniyle riskin daha da artacağı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Teşkilatı’na göre, geçen yıl küresel olarak 6 milyon Dang humması vakası kayıtlara geçti ve 7,000 kişi öldü.