Bilim insanları rüyaları yeniden canlandıracak bir cihaz geliştirdi
Japonya’nın Kyoto kentindeki ATR Hesaplamalı Sinirbilim Laboratuvarlarından bir bilim insanı ekibi , insanların rüyalarına daha derinlemesine bakmak için değiştirilmiş bir manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tarama makinesinin yanı sıra bir elektroensefalogram (EEG) makinesi kullandı.
Smithsonian Magazine’e göre, çalışma üç katılımcıyı aldı ve uyku sırasında beyin aktivitelerini izledi ve onları 10 gün boyunca 3 saatlik zaman dilimleri boyunca bir MRI tarayıcısına yerleştirdi.
Katılımcıların beyinlerinde meydana gelen küçük elektrik sinyallerini almak için kafa derilerine elektrotlar aracılığıyla bir EEG makinesi bağlandı ve MRI makinesi, farklı aşamalarda görüntüler yakalayarak kan akışındaki değişiklikleri yakalayan fonksiyonel MRI okumaları (fMRI) sağlayacak şekilde düzenlendi. katılımcının uykusu.
Bilim adamlarından oluşan ekip, Smithsonian’a göre, katılımcıların REM dışı uykunun birinci aşamasında oldukları uyku periyoduna odaklandı; bu, uyuklamadan birkaç dakika sonra, ‘hızlı, ara sıra halüsinasyonların’ meydana gelebileceği yerdi.
Katılımcılar, REM dışı uykunun birinci aşamasına girdikten sonra uyandırıldı ve rüyalarında gördüklerini anlatmaları istendi; bu süreç yaklaşık 200 kez tekrarlandı.
Bilim insanları, katılımcıların rüyalarında en sık gördükleri öğeleri (örneğin, bir kişi veya bina) ölçtüler ve daha sonra katılımcılara, henüz MRI makinesindeyken bu öğelerin internetteki görüntülerini gösterdiler, ancak bu sefer, uyanıktık.
Ekip daha sonra bir modeli belirlemek için, katılımcının uyanıkken ve görüntüleri izlerken MRI makinesinin beyin taramalarını, uykudayken ve rüyada nesneleri görürken karşılaştırdı.
Bu veriler daha sonra analiz için bir yapay zeka (AI) programına konuldu .
Öğrenme algoritmasının sonuçları, bilim adamlarının, katılımcıların rüyalarının temel görüntülerini oluşturmasını ve bunları bir video halinde gruplandırmasını sağladı.
Bilim insanları katılımcılara rüyalarının nasıl gerçekleştiğini sorduğunda, onların anıları yapay zekanın oluşturduğu video tahminleriyle oldukça iyi eşleşiyordu.
Çalışma, algoritmanın yüzde 60 oranında bir katılımcının rüyasında ne gördüğünü tahmin edebildiğini, ancak bir sahnenin belirli ayrıntılarını tanımlamaktan ziyade bir kişi ile sahne arasındaki farkı söylemede daha iyi olduğunu ortaya çıkardı.