İsrail Savaş Kabinesi’nde Gazze Krizi

0

İsrail Savaş Kabinesi’nde Gazze Krizi

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gatz’ın bugün bir konuşma yaparak istifa etmesi bekleniyor.

İsrail’deki politik yelpazenin merkezinde yer alan “Dayanıklı İsrail” partisinin kurucusu Gatz, geçen ay yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Gazze’deki savaş sonrası için bir strateji belirlemesini istemiş, bunun için de 8 Haziran’a kadar süre tanımıştı.

Benny Gatz’ın bugün bir konuşma yapacağı açıklandı ancak içeriği hakkında bilgi verilmedi. İsrail’in önde gelen gazetelerinin yorumcuları Gatz’ın istifasını açıklayacağını belirttiler.

Benny Gatz’ın merkez partisinin savaş kabinesinden ayrılması Başbakan Netanyahu’nun parlamentodaki koalisyon çoğunluğu için bir tehdit oluşturmuyor. Ancak savaş ortamında birlik bütünlük görüntüsü veren savaş kabinesinden ayrı düşmesinin ciddi bir etki yapması bekleniyor. Gantz’ın gitmesiyle Netanyahu, Gazze savaşının başlamasından sekiz ay sonra İsrail’de ve yurtdışında hükümete verilen desteğe yardımcı olan merkezci bloğun desteğini kaybetmiş olacak.

Netanyahu’nun en güçlü siyasi rakibi olan eski genelkurmay başkanı ve eski bakan Benny Gatz, Hamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra İsrail Başbakanı’nın kurduğu savaş kabinesine davet edilmişti. Gatz ulusal çıkarlar adına siyasi düşünceleri bir kenara bıraktığını belirtip teklifi kabul etmişti.