Kent Ekranı

Küresel Isınma Felaketinin Provası; Atlantik’te Batan Bir Adadaki Halk Taşınıyor

Küresel Isınma Felaketinin Provası; Atlantik’te Batan Bir Adadaki Halk Taşınıyor

Atlantik Okyanusu’nda Karaip Denizi’nde deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle batan bir adanın halkı, ana karada inşa edilen yeni kente taşınıyor.

Guna kabilesinin yaşadığı Gardi Surdup adlı ada, bölgedeki 50 meskun adadan biri. Her yıl kasım ve aralık aylarında deniz caddeleri kaplıyor evleri basıyor.

Gardi Surdup Adası’nda yaşayan Guna adlı kabile gelecek yıllarda artacak deniz seviyeleri nedeniyle diğer adalardan ana karaya taşınmak zorunda kalacak 63 topluluktan ilki.

Gardi Surdup’tan ana karaya taşınma bütün ada halkının taşınması anlamına gelmiyor. Kişi sayıları 200’ü bulan 7-8 aile şimdilik adada kalmaya karar verdi. Bazıları mevcut evlerinin yerine iki katlı evler inşa ettiriyorlar.

Özellikle okyanuslardaki deniz seviyeleri, küresel ısınma nedeniyle hızla eriyen buzullar ve kutup buz kitleleri yüzünden her geçen yıl artıyor. Ayrıca okyanuslardaki su sıcaklığının artması nedeniyle fırtınaların ve yağışların şiddeti ve  miktarı artıyor bu da deniz seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunuyor.

Exit mobile version