‘Devrim’ gibi buluş: İnflamatuar* bağırsak hastalığının ana nedeni keşfedildi… İlacı yolda. 

0
The photo of internal organs is on the women's body against gray background, Viscera on Human

‘Devrim’ gibi buluş: İnflamatuar* bağırsak hastalığının ana nedeni keşfedildi… İlacı yolda. 

İngiltere’deki bilim insanları tarafından inflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) önemli bir nedeni keşfedildi.

Bilim insanları, DNA’mızda hastalığa yakalanan kişilerin %95’inde bulunan zayıf bir nokta buldular.

Bağışıklık sisteminin IBD’de yüksek oranda rol oynayan bir kısmı makrofajlar adı verilen beyaz kan hücreleridir.

Bunlar bağırsakların iç yüzeylerini doldurur ve burada sitokin adı verilen kimyasalları serbest bırakır ve bu da büyük iltihaplanmalara yol açar.

Makrofajın iltihaplanmanın “ana düzenleyicisi” olduğu ortaya çıkan genetik kodun (veya DNA’nın) bir bölümünü keşfedildi.

Bu gen, makrofajların salgıladığı iltihabi kimyasalları kontrol ediyor ve bazı insanlar, vücutlarını aşırı tepki vermeye yatkın hale getiren bir versiyonla doğuyor.

Londra Üniversitesi Akademisi ve  Francis Crick Enstitüsü’nden bir araştırma ekibi, derin genetik analizler sonucunda, ‘makrofaj’ adı verilen beyaz kan hücrelerinin bağırsakta iltihaplanmanın ana düzenleyicisi olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırma ekibinin uzman hekimi Dr. James Lee, bu genin ‘piramidin en tepesinde’ yer aldığını ve bazı insanların bu geni vücutlarını aşırı tepki vermeye yatkın hale getiren bir versiyonuna sahip olduğunu belirledi.

İlaç için çalışmalar başladı

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, kanser gibi diğer hastalıklar için zaten onaylanmış olan bazı ilaçların, laboratuvar deneylerinde bu aşırı iltihabı yatıştırabildiği gösterildi. Dr. Lee, “Sadece nasıl ve neden yanlış gittiğini değil, potansiyel olarak bu hastalıkları tedavi etmenin yeni bir yolunu da bulduk” dedi. Ancak, bu ilaçların yan etkilerini minimize ederek sadece makrofajları hedeflemenin bir yolunun bulunması gerekiyor. Araştırmacılar, beş yıl içinde klinik deneylere başlamayı hedefliyor.

Bu yeni genetik keşif, İBH hastalarına  yönelik umut verici tedavi yolları açarken, bilim dünyasında büyük bir yankı uyandırdı. Araştırmacılar, bu buluşun İBH tedavisi konusunda çığır açacak gelişmelere yol açabileceğini umuyor.

Yardım kuruluşu Crohn’s & Colitis UK’den Ruth Wakeman, bu araştırmanın Crohn ve kolitten arınmış bir dünya olasılığına doğru heyecan verici bir adım olduğunu belirtti. Wakeman, Crohn ve kolitin karmaşık ve ömür boyu süren hastalıklar olduğunu ve bu tür araştırmaların hastalığın nedenlerine ilişkin büyük soruları yanıtlamaya yardımcı olduğunu vurguladı.

*İnflamatuar bağırsak hastalığı,  gastrointestinal sistemin belirli bölgesinde görülen kronik iltihaplanmadır. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olarak iki tipi bulunmaktadır.