Kent Ekranı

Ortadoğu’da Yeni Endişe: İran Yanlısı Gruplar Irak’tan İsrail’e Saldırılarını Artırdı.

Ortadoğu’da Yeni Endişe: İran Yanlısı Gruplar Irak’tan İsrail’e Saldırılarını Artırdı.

Irak’ta bulunan İran yanlısı silahlı grupların son haftalarda İsrail’e düzenledikleri füze veya roket saldırıları Washington’da endişeleri artırdı. Bu gelişme İran’ı ve Hizbullah gibi İran yanlısı büyük örgütleri de endişelendiriyor. Endişenin nedeni, “Ya an akarsa?” sorusu ve Gazze merkezli çatışmanın Ortadoğu’da bölgesel bir çatışmaya dönüşmesi olasılığı.

Irak’tan İsrail’e saldırılarını artıran İran yanlısı silahlı gruplar arasında Hizbullah Katipleri ve Nujaba adlı örgütler öne çıkıyor.

Nujaba adlı örgütün sözcüsü yaptıkları füze saldırılarında amaçlarının savaşın İsrail’e maliyetini artırmak olduğunu belirtti.

Uluslararası haber ajansı Reuters’in derlediği bilgilere göre, yüzlerce kilometre öteden İsrail’e gönderilen füze veya roketlerin büyük bir kısmı İsrail ve ABD savunma sistemleri tarafından engellendi ancak iki füze hedeflerini vurdu. Saldırılarda kullanılan füze sistemlerinin giderek karmaşıklaştığı, özellikle seyir füzelerini engellemenin zor olduğu belirtiliyor.

Bölgedeki bu gelişmeden Tahran yönetimi ve Lübnan’daki Hizbullah da rahatsız. Gerek Tahran yönetimi gerekse İran’ın bölgedeki en organize ve güçlü müttefiki Hizbullah, Gazze’deki savaş başlayalı beri topyekün bölgesel bir savaşın patlak vermemesi için İsrail’le gerilimi dikkatle ayarlıyorlar.