Meksika’da İlk Kadın Devlet Başkanının Seçilmesinden Saatler Sonra Kadın Belediye Başkanı Öldürüldü

0

Meksika’da İlk Kadın Devlet Başkanının Seçilmesinden Saatler Sonra Kadın Belediye Başkanı Öldürüldü

Meksika’da tarihinin ilk kadın devlet başkanının seçilmesinin hemen ardından ülkenin ilk kadın belediye başkanı uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

Yolanda Sanchez, 2021 yılından bu yana belediye başkanlığını yaptığı Cotija kasabasının şehir merkezinde silahlı bir grup tarafından pusuya düşürüldü. Vücuduna 19 mermi isabet eden belediye başkanı kaldırıldığı hastanede can verdi. Belediye Başkanı Sanchez’in koruması da saldırganlarla girdiği silahlı çatışmada öldürüldü.

Yolanda Sanchez,3 yıl önceki seçimlerde belediye başkanı olduktan sonra suç örgütleriyle mücadeleye girişmişti. Yerel suç örgütü kentin güvenliğini üstlenmeyi istemiş Sanchez buna karşılık ordudan kasabadaki birlikleri takviye etmesini talep etmişti.

Cotija’nın belediye başkanı 2023 yılında yine yerel organize suç örgütü tarafından kaçırılmış sonra da serbest bırakılmıştı.

Özellikle uyuşturucu kartellerinden kaynaklanan suç örgütlerinin ülkede estirdiği şiddet, Meksika’nın ilk kadın devlet başkanını bekleyen en önemli sorunlar arasında.

Söz konusu şiddet ortamı Meksika’daki devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri sürecinde de hüküm sürmüş, resmi sayılara göre 20 gayri resmi verilere göre 40 aday uğradıkları saldırılarda öldürülmüşlerdi.