Kent Ekranı

Araştırmacılar popüler çikolata ürünlerinin kansere neden olan kimyasal maddeler içerdiğini keşfetti ve uyarıda bulunuldu

Araştırmacılar popüler çikolata ürünlerinin kansere neden olan kimyasal maddeler içerdiğini keşfetti ve uyarıda bulunuldu

Araştırmacılar , mağazadan satın alınan bazı çikolatalı tatlıların DNA’nıza zarar verebilecek ve kansere neden olabilecek tehlikeli kimyasallar içerebileceği konusunda uyarıyor.

Bilim insanları krep, waffle ve kek gibi popüler yiyeceklerin , üretim süreci sırasında yüksek düzeyde kanserojen madde açığa çıkardığını buldu .

Bu bileşikler, kakao çekirdekleri kavrulduğunda, tatlılara hazırlama sırasında çikolatamsı tat vermelerine yardımcı olmak için oluşturulur.

Araştırmacılar, bunların ürünlere kasıtlı olarak eklenen içerikler olmadığı için tespit edilemeyecekleri konusunda uyarıyorlar.

Belçika’daki Louvain Biyomoleküler Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden (IBST) araştırmacılar, α,β-doymamış karboniller adı verilen moleküllerin, kakao çekirdeklerinin kavrulması sırasında ve kakao yağının eklenmesinden sonra oluştuğunu söyledi.

Akademisyenler, bunun çoğunlukla seri üretilen ikramlarda meydana gelen bir olgu olduğunu, çünkü şirketlerin daha yüksek pişirme sıcaklıkları kullanması nedeniyle o vc tatlar ve aromalar açığa çıkardığını söyledi.

Karboniller tüketildiğinde insanların midesindeki proteinler ve enzimlerle etkileşime girerek DNA’ya zarar verebilir ve bu da hücrelerin daha hızlı bölünmesine ve normal hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olabilir.

Bilim adamları krep, waffle, kek ve bisküvi dahil olmak üzere çikolatalı ve çikolatasız 22 tatlıyı inceledi.

Araştırmacılar DailyMail.com’a hangi markaların olduğunu söylemedi ancak bunların ‘Belçika süpermarketlerinden satın alınan ulusal ve distribütör markaları’ içerdiğini söyledi.

Bisküvi ve krep gibi paketlenmiş ikramların 10 karbonilden dokuzunun daha düşük konsantrasyonlara sahip olduğunu keşfettiler  .

Buna karşılık krepler, waffle’lar ve kekler, kilogram başına 4,3 miligramdan oluşan en yüksek toksik madde miktarına sahipti; önerilen miktar günde yalnızca 0,15 toplam miligramdır.

Basın bülteninde, ‘Birçok gıdada doğal olarak bulunmasına rağmen, bu karboniller aynı zamanda tatlandırıcı katkı maddeleri olarak da kullanılıyor ve bazıları Avrupa Birliği’nde yasaklandı’  denildi.

Daily Mail