Solcu, Bilim İnsanı ve Kadın. Maçoluğun Ülkesinde Tarihi Seçim Zaferi

0

Solcu, Bilim İnsanı ve Kadın. Maçoluğun Ülkesinde Tarihi Seçim Zaferi

Claudia Sheinbaum, Meksika’daki seçimi kazanarak ülkenin 200 yıllık bağımsızlık tarihinde ilk kadın devlet başkanı oldu. Sheinbaum, ön seçim sonuçlarına göre, oyların %58’ini aldı. Rakibi yine bir kadın olan Xochitl Galvez ise %29 oy alabildi. Claudia Sheinbaum, muhalefet partilerinin adayıydı.

61 yaşındaki Sheinbaum, Mexico City’nin eski belediye başkanı. Mevcut devlet başkanı Andes Manuel Lopez Obrador’un desteklediği Claudia Sheinbaum, siyasetin hep sol tarafında yer aldı. Meksika’nın en büyük kenti Mexico City’nin belediye başkanlığını yaparken de sol siyasetiyle dikkat çekti. Sheinbaum, solculuğunu eşitçilikle tarif ediyor.

Meksika’nın yeni devlet başkanının mesleği mühendislik. Enerji alanında doktorası ve bilimsel çalışmaları bulunan Sheinbaum, bilim aleminde çevreci yaklaşımlarıyla tanınıyor.

Claudia Sheinbaum’un bir başka özelliği de nüfusun neredeyse tamamının Katolik olduğu Meksika’da devlet başkanı seçilen ilk Yahudi kökenli kişi olması.

Ekim ayında Devlet Başkanlığı görevini selefi Lopez Obrador’dan devralacak olan Claudia Sheinbaum’un ülkeyi yönetirken karşı karşıya kalacağı en önemli sorunlar Meksika’daki şiddet sarmalı ve sosyo ekonomik alandaki kadın erkek eşitsizliği olacak. Meksika kadına yönelik şiddetin çok yoğun olduğu bir ülke olarak da göze batıyor.

Seçimlerde 100 milyon kayıtlı seçmenin %58’i oy kullandı. Seçmenler devlet başkanının yanı sıra 500 sandalyeli parlamento üyelikleri ve çeşitli kentlerin belediye başkanlıkları için de oy kullandılar.