Gazze İçin Yeni Ateşkes Planı Masada

0

Gazze İçin Yeni Ateşkes Planı Masada

İsrail tarafından önerilen yeni ateşkes planını ve ayrıntıları ABD Başkanı Joe Biden açıkladı. Biden teklifin üç aşamalı bir ateşkes öngördüğünü bildirdi. Teklifte ilk aşamada kalıcı ateşkes görüşmelerinin yapılması da söz konusu. Hamas, teklife karşı yapıcı tavır sergileyeceğini bildirdi.

ABD Başkanı’nın verdiği bilgiye göre, ilk aşamada 6 haftalık bir ateşkes öngörülüyor. Teklif Hamas tarafından kabul edilirse bu süreçte İsrail birlikleri bütün yerleşim yerlerinden çekilecek. İsrail, ateş planının ilk aşamasında yüzlerce Filistinli mahkumun veya tutuklunun tahliye edilmesine karşılık Hamas’ın yaşlı ve kadın İsrailli rehineleri bırakmasını öneriyor.  Söz konusu 6 haftalık ateşkes sırasında Filistinli sivillerin evlerine dönmeleri de öngörülüyor. İsrail’in önerisinde ayrıca Gazze’ye günde 600 kamyon insani yardım taşınması da yer alıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in önerisini duyururken ilk aşamada kalıcı ateşkes için görüşmeler yapılmasının önerildiğini, altı hafta içinde kalıcı ateşkes müzakerelerinin devam etmesi halinde ateşkesin uzatılacağını bildirdi.

ABD Başkanı’nın verdiği bilgiye göre, ikinci aşamada esir İsrail askerleri de dahil bütün rehinelerin bırakılması öneriliyor.  Bu aşamada İsrail Gazze’den çekilecek ve kalıcı ateşkes başlayacak.

Ateşkes planının üçüncü aşaması ise Gazze’nin yeniden yapılanması sürecini içeriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, “Artık bu savaşın sona ermesinin zamanı geldi” diye konuştu.

Hamas ise İsrail’in ateş kes önerisiyle ilgili olarak kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin geri çekilmesi, Gazze’nin yeniden inşası, yerinden edilenlerin geri dönmesi ve İsrail’in anlaşmaya varması halinde “gerçek” bir esir takası anlaşmasına dayanan her türlü öneriye “olumlu ve yapıcı bir şekilde” katılmaya hazır olduğunu açıkladı.