Çocukluğunuzun evi işlek bir yolun kenarında mıydı? İddialara göre kaygılı, depresif ve psikotik olma olasılığınız daha yüksek

0

Çocukluğunuzun evi işlek bir yolun kenarında mıydı? İddialara göre kaygılı, depresif ve psikotik olma olasılığınız daha yüksek

Bir araştırmaya göre , kalabalık bir yol kenarında büyüdüyseniz artık size depresyon , anksiyete ve psikotik davranışlar tanısı konma olasılığı daha yüksek.

İngiltere’de, araştırmacılar, 1990’larda doğan ve çeşitli kentsel, banliyö ve kırsal bölgelerde yaşayan 9.000’den fazla çocuktan elde edilen verileri analiz etti.

Ekip, gençlik yıllarında ve erken yetişkinlik dönemlerinde üç kez takip ederek,  onların kirliliğe ve trafik gürültüsüne maruz kalma düzeylerini büyüdükçe inceledi.

Daha fazla hava ve gürültü kirliliği ile çevrelenen çocukların, daha sessiz ve temiz alanlara kıyasla yüzde 22’ye kadar daha fazla depresyon, kaygı ve halüsinasyonlar ve müdahaleci düşünceler gibi ‘psikotik deneyimler’ yaşama olasılıklarının yüzde 22’ye kadar daha fazla olduğunu buldular.

Araştırmacılar, “Bulgularımız, gençlik ruh sağlığı sorunlarının gelişiminde erken yaşta (doğum öncesi dahil) hava kirliliğine maruz kalmanın önemli bir rol oynadığını gösteriyor” diye yazdı. Ayrıca kirlilik ve gürültüye maruz kalmanın ruh sağlığına ‘zararlı’ olduğunu da belirttiler.

Gürültü kirliliğinin ‘stresi arttırıp uykuyu bölerek kaygıyı artırabileceğini’ ve ‘okul yıllarında konsantrasyonu etkileyerek kaygıyı artırabileceğini’ belirttiler.

Hava kirliliğinin beyinde iltihaba neden olduğu ve dokulara zarar verdiğinin yanı sıra düşük doğum ağırlığına da yol açtığının gösterildiğini söylediler. Bu faktörler depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarının olasılığını artırabilir.

Ekip, katılımcıların hamilelikten 12 yaşına kadar yaşadıkları kirlilik ve gürültü seviyelerini ölçtü.

Araştırmacılar 13, 18 ve 24 yaşlarındaki çocuklarla halüsinasyonlar, sanrılar ve davetsiz düşünceleri içeren psikotik deneyimleri hakkında görüştüler.

Toplamda 13 ila 24 yaşları arasındaki katılımcıların yüzde 19,5’i psikotik deneyimler yaşadı, yüzde 11,4’ü depresyon bildirdi ve yüzde 9,7’si kaygılıydı.

Çocukluk döneminde yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalan katılımcıların psikotik deneyim yaşama olasılıkları yüzde dokuz, hamilelik sırasında ise yüzde 11 daha fazlaydı. Kirlilik aynı zamanda yüzde 10 oranında artan depresyon riskiyle de bağlantılıydı.

Ek olarak, gürültülü bölgelerde yaşayanlarda anksiyete riski çocukluk döneminde yüzde 19, ergenlik döneminde ise yüzde 22 oranında arttı.