Kent Ekranı

📽️ Uzmanlar, kargaların tıpkı küçük çocuklar gibi yüksek sesle sayabildiğini keşfetti.

📽️ Uzmanlar, kargaların tıpkı küçük çocuklar gibi yüksek sesle sayabildiğini keşfetti.

Deneylerde araştırmacılar, kuşların, ipuçlarına yanıt olarak dörde kadar ‘sayarak’ ürettikleri seslerin sayısını kontrol edebildiklerini buldu.

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nden araştırmacılar, üç kargayı hem görsel hem de işitsel ipuçlarına yanıt olarak bir ila dört arasında ses çıkarmaları için eğitti.

Her denemede kargaların belirli sayıda ses çıkarması ve hedefi gagalayarak ses dizisinin sonunu belirtmesi gerekiyordu.

Yazarlar, kargaların belirli ipuçlarına yanıt olarak başarılı ve kasıtlı olarak belirli sayıda ses çıkarabildiğini buldular; bu, diğer hayvanlarda henüz gözlemlenmeyen bir kontrol derecesidir.

Science dergisinde yayınlanan bulgulara göre kuşların, başlamadan önce seslendirme sayısını planladıkları ortaya çıktı.

Araştırmacılar, ‘Kargalardaki bu yeterlilik çocukların ana sayı sözcüklerini anlamayı öğrenmeden önceki numaralandırma becerilerini de yansıtıyor ve bu nedenle sayıların kombinatoryal sembol sisteminin parçası olduğu gerçek saymanın evrimsel bir öncüsünü oluşturabilir’ dedi.

Önceki araştırmalar, konu lojistik düşünme ve alet kullanma olduğunda kargaların ‘maymunlar kadar akıllı’ olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Bu, hazzı geciktirme ve akıl yürütme gibi yeteneklerin yanı sıra aynada kendilerini tanıma ve empati hissetme yeteneğini de içerir.

Daily Mail

Exit mobile version