İsrail’in Müttefiki, Netanyahu ve Gallant Hakkındaki Tutuklama Talebini Destekliyor

0

İsrail’in Müttefiki, Netanyahu ve Gallant Hakkındaki Tutuklama Talebini Destekliyor

İsrail’in Avrupa’daki önde gelen müttefiklerinden Fransa’dan, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı’nın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında talep ettiği tutuklama kararını destekler nitelikte bir açıklama geldi.

Söz konusu destek, Hamas’ın üç lideriyle ilgili tutuklama talebini de kapsıyor.

İsrail hükümeti ciddi anlamda kendisini uluslararası yalnızlaşmaya götürecek söz konusu yargısal gelişmeyi ve müttefiklerinin destek dozunu kontrol etmeye çalışıyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı’nın İsrail konusunda sunduğu delillerin Ön Yargılama Dairesi tarafından inceleneceği belirtildi. Açıklamada tutuklama izninin verilip verilmeyeceğinin üç yargıçlı kurulun yetkisinde olduğu hatırlatıldı. Fransa Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Fransa Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni, bu mahkemenin bağımsızlığını ve cezasızlıkla mücadeleyi her durumda desteklemektedir” denildi.

Paris ayrıca, uluslararası yasalara sıkı sıkıya bağlı kalmanın gerekliliğine işaret etti. Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki kabul edilemez düzeydeki sivil kayıplar ve insani erişim eksikliği konusunda aylardır uyarıda bulunduk” denildi.

Fransa’nın yanısıra Belçika ve Slovenya da başsavcının tutuklama talebinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesini destekleyen ve İsrail’i işaret eden açıklamalar yaptılar.

Bu gelişmeler üzerine İsrail Hükümeti, Dışişleri Bakanı İsrail Katz’ı Fransa’ya gönderdi. Katz’ın Fransa’da UCM Başsavcılığı’nın son girişimi konusunda temaslar yapacağı belirtiliyor.