Kent Ekranı

İran’da “Sessiz Yas, Sinsi Kutlama”

İran’da “Sessiz Yas, Sinsi Kutlama”

İran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan’ın Helikopter kazasında ölümünden sonra ülkede sessiz bir yasın ve sinsi bir kutlamanın olduğu öne sürüldü.

Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre, 5 günlük yas ilan edilen, kutuplaşmanın hakim olduğu ülkede rejimin 45 yıllık tarihinde böylesine bir olay karşısında ilk kez bu derece az bir toplumsal keder gözleniyor.

İran’da rejim yanlıları Reisi ve Abdullahiyan için camilerde, meydanlarda dua ederken dükkanların açık olduğu, otoritelerin hayatın normal akışına çok az müdahele ettikleri gözleniyor.

Reuters, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçen yıl 1979 devriminden bu yana en büyük düzen karşıtı gösterileri sona erdirmek için şiddetli baskı uyguladığını hatırlattı. Bu olaylardan bir yıl sonra Reisi’nin ölümünü kutlamak için şeker dağıtan insanların yer aldığı gizli videoların internette dolaştığı belirtiliyor.

İran Cumhurbaşkanı’nın ve Dışişleri Bakanı’nın ölümüyle ilgili söylemlerin duygusal dozunun da hafif olduğu, Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin Irak’ta öldürülmesinin ardından hem rejimin önde gelenleri arasında hem de rejim yanlıları nezdinde çok daha kasvetli bir yasın hüküm sürdüğüne dikkat çekiliyor.

Exit mobile version