Geçici Başkan, Yas ve Seçim

0

Geçici Başkan, Yas ve Seçim

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında ölümlerinin ardından dini lider Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir’i yürütme organının geçici başkanlığına atadı. Hamaney, 5 günlük yas ilan etti. Geçici Başkan Muhbir ile yasama ve yargı organlarının başkanları ülkeyi 50 gün içinde seçime götürecekler.

İran Dini Lideri Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve beraberindekilerin ölümünün teyit edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhbir, yürütme organını yönetecek ve en fazla 50 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanı seçmek için yasama ve yargı organlarının başkanlarıyla karar almakla yükümlü” dedi.

Hamaney, İran resmi haber ajansı İRNA aracılığıyla “5 günlük resmi yas ilan ediyorum. Sevgili İran halkına başsağlığı diliyorum” açıklaması yaptı.

İran’da yürütme organının geçici başkanlığını yürütecek olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı 68 yaşındaki Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanı Reisi gibi Dini Lider Hamaney’e çok yakın bir isim. Muhammed Muhbir, İbrahim Reisi 2021 yılında cumhurbaşkanı seçildiğinde birinci cumhurbaşkanı yardımcısı olmuştu.

Katı tutumu ve uygulamalarıyla tanınan İbrahim Reisi, Dini Lider Ali Hamaney’in halefi olarak görülüyordu.

63 yaşındaki İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan ve beraberindekileri taşıyan helikopter, ülkenin kuzeydoğusundaki dağlık kesimde düşmüş, enkazın yeri Türk Akıncı İHA’sıyla tespit edilmiş ve olayda kurtulan olmadığı bildirilmişti.