Kobani Davası’nda karar çıktı. Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay, Ahmet Türk’e 10 yıl hapis cezası

0

HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’ın yanısıra HDP MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası’nda karar duruşması görüldü.

Mahkeme heyeti duruşma sonunda alınan kararları açıkladı.

Açıklanan kararlara göre;

Kobani davasında mahkeme, Ahmet Türk’ü ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

HDP eski MYK Üyesi Ali Ürküt, ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan’ 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Ürküt ayrıca suç işlemeye tahrik suçundan ise 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Alp Altınörs, ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan’ 18 yıl hapis cezası. Takdiri indirim yapılmadı. Hükmen tutukluluk halinin devamına hükmedildi. Suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Altan Tan, ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma ve terör örgütü üyeliği’ suçundan beraat etti.

Ayhan Bilgen’in, ‘devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma ile silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlarından beraatine karar verildi.

Ayla Akat Ata, ‘Devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma’ suçundan beraat etti. ‘Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan’ ise 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Ayla Akat Ata’nın tahliyesine karar verdi.

Aysel Tuğluk, ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’ suçundan beraat etti.

Ayşe Yağcı’ya, silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi. Yağcı’nın, kararla birlikte tahliyesine karar verildi.

Berfin Özge Köse ve Bircan Yorulmaz, beraat etti. Köse hakkında yakalama kararı kaldırıldı.

Aynur Aşan, silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın yurt dışına kaçarken yakalandığı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına hükmedildi. Aşan’a diğer suçlardan ise beraat verildi.

Figen Yüksekdağ hakkında devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan 19 yıl hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yüksekdağ’a 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca iki ayrı terör örgütü propagandası suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten ise 3 ay hapis cezası verildi.

Böylece, Yüksekdağ hakkında verilen hapis cezalarının toplamı 30 yıl 3 aya ulaştı.

Emine Beyza Üstün hakkında devletin birliğini ve ülkü bütünlüğü suçundan beraat kararı verildi.

Gülfer Akkaya hakkında beraat kararı verildi.

Gültan Kışanak’a, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliği suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi. Kışanak’ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine hükmedildi.

Mahkeme, İbrahim Bilici hakkında beraat kararı verdi.

İsmail Şengül hakkında ise, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 16 yıl hapis cezası verildi. Şengül’ün tutukluluk halinin devamına karar verilirken, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Meryem Adıbelli, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma suçundan beraat etti.

Adıbelli hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.

Mesut Bağcık, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma suçlamasından beraat etti. Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan ise 9 yıl hapis cezası aldı.

Nazmi Gür, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Menzir Çakar hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.

Sebahat Tuncel hakkında devletin birliğini ve ülkü bütünlüğü bozma suçundan beraat etti. Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezası verildi.. Tuncel hakkında kararla birlikte tahliye kararı verildi.

Selahattin Demirtaş hakkında 20 Yıl Hapis cezası verildi. Erteleme ve indirim kararı çıkmadı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ayrıca örgüt kurma ve yönetme suçundan açılan davadan ceza verilmemesine karar verildi. Ayrıca 4 yıl 6 ay hapis cezası daha verildi.

Mahkeme ayrıca Demirtaş’a Diyarbakır’da yaptığı Nevruz konuşması nedeniyle terör örgütü propagandası suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası, Diyarbakır’da halkı kanunlara uymamaya tahrik suçundan ise 1 yıl 6 ay, toplamda 42 yıl hapis aldı.

Sırrı Süreyya Önder, tüm suçlardan beraat etti.

Ayrıntılar geliyor…