Kent Ekranı

İSPANYA KATALONYA PARLAMENTO SEÇİMLERİNDE AYRILIKÇI PARTİLER ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ.

İSPANYA KATALONYA PARLAMENTO SEÇİMLERİNDE AYRILIKÇI PARTİLER ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ.

 İspanya’da sürekli olarak bağımsızlık talepleriyle gündeme gelen Katalonya özerk bölgesindeki milletvekili seçimlerinde ayrılıkçı partiler 10 yıldır ellerinde bulundurdukları parlamento çoğunluğunu kaybettiler.

Katalonya seçimlerinde Sosyalist Parti birinci oldu. Katalon Sosyalist Partisi yerel parlamentodaki 135 sandalyeden 42’sini kazandı ancak bu sayı çoğunluğa yetmedi. Seçimlerde ayrılıktan yana olan Katalonya için Birlikte Partisi 35 sandalye elde etti.

Seçimlerde üçüncü parti ise Katalan Cumhuriyetçi Solu oldu. Sosyalist Parti’nin hükümet kurabilecek çoğunluğa yani 68 sandalyeye ulaşması için diğer sol partilerle koalisyona gitmesi gerekiyor.

Merkezi hükümet Katalonya’da ortaya çıkan birlik olma eğiliminden memnun. Sosyalist Başbakan Pedro Sanchez, Katalonya ile merkezi hükümet arasındaki gerilim azaltarak ve ilişkileri normalleştirerek söz konusu sonuca ulaştıklarını belirtti.

İspanya’da merkezi hükümetin sunduğu, ayrılıkçılara af getiren yasa tasarısının önümüzdeki haftalarda yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor.

Ülkeden kaçan Katalonya için Birlikte Partisi’nin eski lideri Carles Puigdemont’un da aftan yararlanarak geri dönmesi bekleniyor.

Katalonya’da 2017 yılında düzenlenen bağımsızlık referandumunda oy kullanan yaklaşık 2,3 milyon seçmenin yüzde 90’ının bağımsızlığa destek verdiği açıklanmıştı. Referanduma katılım oranı yüzde 42,3’tü.

Exit mobile version