İSRAİL REFAH’TA FİLİSTİNLİLERE TAHLİYE BASKINI ARTIRDI; BM GENEL KURULU FİLİSTİN’İN ÜYE OLMASI ÇAĞRISI YAPTI 

0

İSRAİL REFAH’TA FİLİSTİNLİLERE TAHLİYE BASKINI ARTIRDI; BM GENEL KURULU FİLİSTİN’İN ÜYE OLMASI ÇAĞRISI YAPTI 

İsrail, ABD’nin ve diğer müttefiklerinin karşı çıkmasına rağmen kara operasyonu yapmakta kararlı göründüğü Refah’ta yeni alanların boşaltılmasını istedi.

İsrail Ordusu, Gazze’nin güneyindeki Refah’ta 11 mahallede bulunan Filistinlileri insani bölge olarak tanımlanan Al Mawasi’ye gitmeleri konusunda uyardı.

Bu son gelişme, İsrail’in Refah’taki kara saldırısını genişletmeyi planladığı konusunda pek şüphe bırakmadı.

İsrail, bu son girişimleri başta ABD olmak üzere müttefiklerin “kara operasyonu yapma” baskısına rağmen gerçekleştiriyor.

ABD yönetimi Cuma günü İsrail’in Gazze’de Amerika tarafından sağlanan silahlarla yaptığı saldırıların uluslararası insani hukuku ihlal etmiş olabileceğini duyurmuştu.

Gazze bölgesiyle ilgili bu gelişmeler olurken, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, sonucu belli görünse de Filistin lehine simgesel bir karar aldı. BM Genel Kurulu’nda büyük bir oy çokluğuyla alınan kararda BM Güvenlik Konseyi Filistin’i üye devlet olarak tanımaya çağrılıyor. Oylamada 143 üye devlet kabul oyu verirken 9 devletin temsilcisi red oyu kullandı. 25 üye ülkenin temsilcisi ise çekinser oy verdi. İsrail’in BM Güvenlik Konseyi’ndeki müttefikleri ABD, İngiltere ve Fransa bu tür kararları veto ediyor. Son olarak Nisan ayında benzeri bir karar tasarısı veto edilmişti.