Kent Ekranı

HEM SORUN YARATMA OLASILIĞI ÜRETİYOR HEM DE GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR. OLAĞANDIŞI GÜNEŞ FIRTINASI DÜNYAYI VURDU.

HEM SORUN YARATMA OLASILIĞI ÜRETİYOR HEM DE GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR. OLAĞANDIŞI GÜNEŞ FIRTINASI DÜNYAYI VURDU.

Güneşte meydana gelen aşırı derecede güçlü bir patlamadan sonra oluşan güneş fırtınasının getirdiği partiküller, cumartesi günü erken saatlerde dünyanın manyetik alanına çarptı. Bu astronomik olay dünyanın kuzey yarım küresinde Aurora borealis denilen kuzey ışıklarıyla çarpıcı renk gösterileri yarattı.

İlgili bilim kuruluşları olayla ilgili olarak elektrik enerjisi dağıtımında veya iletişimde kesintiler sorunlar yaratabileceği uyarıları yapmışlar, acil durum tedbirleri önermişlerdi. Ancak beklenen sorunlara dair herhangi bir bildirim olmadı.

Son 19 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınası olarak tanımlanan olay gücüne koşut olarak kuzey yarım kürede bu kez daha alt kesimlerde Aurora borealis izlenmesine yol açtı. Birleşik Krallık’ın yanısıra orta Avrupa hatta İspanya’da kuzey ışıklarını gözleyip fotoğraflayanlar oldu.

Viyana semalarında Aurora borealis

Kuzey ışıkları etkisinin hafta sonu boyunca ve gelecek hafta içinde devam edeceği bildiriliyor.

Güneş’te meydana gelen patlamaların etkisinin dünyaya ulaşması büyüklüklerine göre 4 ila 8 gün sürüyor.

Güneşteki irili ufaklı patlamalarla oluşan ve dünyaya yönelen jeomanyetik fırtınalardaki partiküller, radyoaktif içerikleri nedeniyle yok edici boyutta tehlike barındırıyorlar. Neyseki dünyanın manyetik alanı, bu fırtınaların yerküreyi teğet geçmesine neden oluyor. Güneş fırtınalarının dünyanın manyetik alanından sekip geçmesi Aurora borealis denilen kuzey ışıklarını oluşturuyor.

Exit mobile version