Bilim insanları onaylıyor: Sarılmak acıyı hafifletiyor!
Bunu muhtemelen zaten biliyorsunuz, ancak bilim de bu bilgiyi doğruluyor: Sarılmak bize iyi geliyor.
Daha önce yapılan 212 çalışmayı inceleyen yeni bir araştırmaya göre, sarılmak ve fiziksel temasın diğer formları, tüm yaş gruplarında fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu etkiliyor.
Almanya’daki Bochum Ruhr Üniversitesi ve Hollanda’da yer alan Nörobilim Enstitüsü çalışanlarından oluşan araştırma ekibi, bu araştırmaların bulgularını bir araya getirerek, dokunmanın nasıl faydalı olduğuna dair geniş bir resim sunabildi.
“Dokunmayı en iyi şekilde nasıl kullanabiliriz?”
Bochum Ruhr Üniversitesi’nden nörolog Julian Packheiser şöyle diyor: “Sağlık müdahalesi olarak dokunmanın öneminin farkındaydık, ancak yapılan pek çok araştırmaya rağmen, en iyi şekilde nasıl kullanılabileceği, özellikle hangi etkilerin beklenebileceği ve etkide bulunan faktörler belirsizdi.”
Bu yeni araştırma, farklı araştırmalardan 12 bin 966 katılımcıyı içeriyor ve konuya biraz netlik sağlıyor. Dokunmak yetişkinlerde de, çocuklarda da acı, depresyon, endişe duygularını azaltırken, pozitif etkilerinin olduğu da gözlemleniyor.
Hangi dokunma türü daha faydalı?
Dokunmanın türü, yani bir sarılma mı yoksa masaj mı olduğu çok önemli değil gibi görünürken, yüze ya da kafaya dokunmak en çok işe yarayan. Araştırmaya göre kısa ancak sık dokunuşlar daha fazla pozitif tepki alıyor.
İlginç şekilde, ağırlıklı battaniye, vücut yastığı hatta robot gibi cansız objelerin temasları da fiziksel sağlık konusunda yardımcı oluyor ancak zihinsel sağlık konusunda o kadar faydalı değil. İnsanların ve hayvanların dokunuşları hem fiziksel hem de zihinsel açıdan fayda sağlıyor.
Araştırmaya göre yenidoğanlar da temastan fayda görüyor fakat temas ebeveynden gelince pozitif etkisi daha büyük oluyor. Büyüdükçe, temasın iyi tanıdığımız birinden gelip gelmemesi önemini yitiriyor.
Hollanda Nörobilim Enstitüsü’nden nörolog Christian Keysers “Araştırma, dokunmanın gerçekten optimize edilebileceğini açıkça gösteriyor; fakat en önemli etkenlerin, bizim şüphelendiklerimiz olmayabileceğini de sergiliyor” diyor.
Dokunmak faydalı, ancak rızaya dayalı olması şart!
Tabii ki, bunun gibi büyük bir meta analiz topluluklardaki daha büyük kalıpları tespit etmeye yardımcı oluyor ancak temasa verilen tepki kişiden kişiye çok değişebiliyor. Araştırmacılar ayrıca dokunmanın faydası olması için rızaya dayalı olması gerektiğinin de altını çiziyor.
Fakat çoğumuz için veriler şunu gösteriyor; başkalarıyla fiziksel temasta uzun süre geçirmek sağlığımızı pek çok yönden olumlu etkiliyor. Belki de bu yüzden dokunmanın geliştirdiğimiz ilk duyu olması şaşırtıcı değil ve yokluğunu kesinlikle hissettiğimiz bir şey.
Packheiser sözlerini şöyle bitiriyor: “Eğer arkadaşlarınıza ya da ailenize sarılmak istiyorsanız, kesinlikle kendinizi tutmayın, ancak öncesinde karşınızdaki kişinin rızasını alın.”
Mashable, Science Alert haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi