Türkiye’de 1 Mayıs

0

İSTANBUL;

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla çeşitli noktalardan Taksim’e çıkmak isteyen gruplara müdahale eden polis, bazı kişileri gözaltına aldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünce Taksim Meydanı çevresi ile İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklar ve caddeler ile kentin birçok noktasında yoğun güvenlik önlemi alındı.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim’e yürümek isteyen grupları da polis engelledi.

Ara sokaklardan İstiklal Caddesi’ne geçip Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen bazı gruplara izin verilmezken, polis yürümekte ısrar eden farklı gruplardan çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

ANKARA;

Ankara’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yağışlı havaya rağmen sendika ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kutlandı.

Yağmurlu havaya rağmen, DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar, sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi parti üyeleri, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplandı.

Kadın işçilerden oluşan bandonun öncülük ettiği kortej, “İş, ekmek, özgürlük”, “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart ve dövizlerle yürüyerek Kazım Karabekir Caddesi’nden Anadolu Meydanı’na ulaştı.

Polis noktalarında üstleri arandıktan sonra kutlama alanına giren gruplar, taşıdıkları pankart ve flamalarla renkli görüntüler oluşturdu.

Program, müzik grubunun seslendirdiği şarkıların ardından sona erdi.

İZMİR;

İzmir’de 1 Mayıs, binlerce işçi ve emekçinin yoğun katılımıyla kutlandı. Mitingde, emek sömürüsüne karşı mücadele kararlılığı vurgulanarak, talepler sıralandı.

İzmir’de, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından organize edilen kutlama Gündoğdu Meydan’ında gerçekleşti.

Siyasi parti, sendika, sivil toplum ve meslek örgütleri, sabahın erken saatlerinde komitenin belirlediği Basmane, liman, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak 4 koldan meydana yürüdü.

Miting, konuşmaların ardından grup Moğollar’ın konseriyle sona erdi.

ANTALYA;Antalya’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, geniş katılımla, şölen havasında kutlandı.

Antalya’da 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Aydın Kanza Parkı önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü ve siyasi parti üyeleri, Güllük Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Polis, 1 Mayıs kutlamaları dolayısıyla geniş güvenlik önlemi aldı. Yürüyüşe ve alana girmek isteyen vatandaşlar iki kez arandı. 1 Mayıs dolayısıyla alanda çok sayıda polis yürüyüşün yapıldığı güzergâh ve kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’nda görev yaptı.

Yürüyüşe katılanlar arasında CHP Antalya milletvekilleri Cavit Arı, Aydın Özer yer aldı. Kortej halindeki yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Coşku, alanda da devam etti. Vatandaşlar davul ve zurnalar eşliğinde halay çekti.

MANİSA

Manisa‘da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında sendika ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürüyüş düzenlendi.

Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu öncülüğünde Sultan Camisi önünde başlayan yürüyüşe, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek (ortada) da katıldı.

EDİRNE

Edirne‘de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı. Kutlamalar kapsamında Atatürk Bulvarı’nda bir araya gelen konfederasyon ve sendika üyeleri, Saraçlar Caddesi’ne kadar yürüdü.

MALATYA

Malatya’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla HAK-İŞ üyeleri, Kernek Meydanı’nda bir araya geldi.

Burada konuşan HAK-İŞ Malatya İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Sengir (sol 2), gece gündüz demeden çalışan emekçilerin gününü kutladı.

ZONGULDAK

Zonguldak’ta İstasyon Caddesinde toplanan kitle Madenci Anıtına yürüdü.

Saygı duruşu ve 1 Mayıs Marşı’nın okunmasının ardından demokrasi platformu adına Birhan Şahin ve GMİS Sendikası adına İsa Mutlu konuştu. Mitinge GMİS, Belediye İş,Tes İş, Selüloz İş, Türk Metal, KESK’e bağlı sendikalar, TMMOB, Tüm Emekli Sen, CHP, Emek Partisi, Sol Parti, TİP’in katılmıyla gerçekleşti. Miting Grup Desandre konseri ile sonlandı.

ELAZIĞ

Elâzığ’da KESK’in çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler, Hozat Garajı’ndan Perşembe Pazarı’na yürüdü.

Perşembe Pazarı Meydanı’nda toplanan kitleye seslenen Tertip Komitesi Başkanı Derya Coşkun, “Bu meydanı, mücadele ve dayanışma sloganlarıyla inleten herkese selam olsun. Dünyanın dört bir yanındaki işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs bayramımız kutlu olsun.” Diyerek özgürlüğün, demokrasinin, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. Coşkun, “Şimdi mücadele zamanı, şimdi dayanışma zamanı” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

SİVAS 

KESK Sivas Şubeler Platformunun çağrısıyla Ethembey Parkı önünde toplanan Tezkop İş, Sağlık İş, Halkevleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, ADD, TYB, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, CHP, Emekli Astsubaylar Derneği, EMEP, SOL Parti, TİP üyeleri ile işçi ve emekçiler Mevlana Caddesinden miting alanına yürüdü.

Yoğun katılımın olduğu Kutlamaların yapıldığı Mevlana Meydanında 1 Mayıs tertip komitesi adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmaların ardından vatandaşlar halay çekerek 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı coşkuyla kutladı.

Emek ve Demokrasi Güçleri kürsüden kısa birer konuşma yaptı. Program müzik ve halaylar eşliğinde son buldu.

OSMANİYE

Osmaniye’de bu yıl ilk kez 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi. 1 Mayıs önceki yıllarda basın açıklamaları ile kutlanıyordu.

Osmaniye’de KESK, DİSK, Birleşik Kamu İş ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin oluşturduğu tertip komitesinin çağrısıyla 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi. EMEP, CHP, DEM ve TKP üyelerinin de katıldığı miting Rahime Hatun Mahallesi Salı Pazarında düzenlendi. Kutlamaya yaklaşık 500 işçi ve emekçi katıldı. Ekonomik zorluklar karşısında işçilerin vergi ve kadro taleplerinin öne çıktığı mitingde, AKP’nin baskıcı politikalarına, hayat pahalılığına karşı işçilerin emekçilerin, halkların birlikte mücadelesinin öneminde vurgu yapıldı.

ADANA

Adana’da üç ayrı 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi.

Türk İş Adana 4. Bölge Temsilciliğinin Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleştirdiği kutlamaya hemen hemen her iş kolundan işçiler katıldı. İşçiler taleplerini sloganlarla, döviz ve pankartlarıyla dile getirdi. Gazetemize konuşan işçilerin talepleri arasında kamu işçilerine kadro talebi, insanca yaşayacak ücret talebi öne çıktı.

Hak-İş Adana 1 Mayıs Kutlaması’nı 50 kişilik sınırlı bir katılımla İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdi.

Emek ve demokrasi güçleri de ayrı 1 Mayıs kutlayacak.

ÇANAKKALE

Çanakkale’de 1 Mayıs kutlaması Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Eski Salı Pazarı alanında toplanan işçi ve emekçiler pankartlar ve dövizlerle İnönü Caddesi’nden meydana yürüdü. Geçmiş yıllara kıyasla genç katılımcı sayısı azalırken, sendikaların kitleselliği ise daha geniş bir kitle tarafından desteklendi. DİSK, KESK ve Birleşik Kamu-İş gibi konfederasyonlara bağlı sendikaların yanı sıra Kazdağları Ekoloji Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve Merkez Ortaokulu Gönüllüleri Derneği gibi birçok dernek ve demokratik kitle örgütü, siyasi partiler ile Çanakkaleli vatandaşlar etkinlikte yer aldı.

DİSK-Genel-İş Başkanı Serkan Keskin, 1 Mayıs’ın önemine değinerek, Türkiye ve dünyada emeğin, barışın ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir gelecek için mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Keskin, yaşanan zorlu çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için anayasal demokratik haklarını kullanmanın, sendikalı olmanın, örgütlenmenin, grev yapmanın ve meydanları doldurmanın önemine vurgu yaptı.

DÜZCE

Düzce’de yaklaşık bin kişinin katılımı ile 1 Mayıs kutlaması yapıldı.

BURSA

Türk-İş, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde üyelerini Bursa’da topladı.

İşçi katılımının yüksek olduğu mitingin ana gövdesini metal işçileri oluştururken metal işçilerinin ana talebi ‘Vergide adalet’ oldu. Metal işçileri sık sık “Dilim dilim kesiliyoruz vergide adalet istiyoruz” sloganı attı.

ÇORUM

Çorum’da DİSK, TÜRK-İŞ, KESK ve Birleşik Kamu-İş tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler Pirbaba Parkı’ndan Saat Kulesi’ne yürüdü.

BOLU

Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri, İzzet Baysal Anıtı önünden Kardelen Meydanına yürüyerek 1 Mayıs’ı kutladı.

SİNOP

Sinop’ta Emek Barış ve Demokrasi Platformu tarafından tertip edilen 1 Mayıs yürüyüşünde İstanbul Saraçhane’de Taksim’e yürümek için toplanan işçi ve emekçilere karşı uygulanan baskı ve engellemeye tepkiler dile getirildi. “Her yer Taksim, her yer direniş”, “İşçilerin öfkesi sermayeyi yenecek” , “İşçiye değil, patronlara barikat” sloganları ile yürüyüş korteji alana giriş yaptı.

LÜLEBURGAZ

Lüleburgaz’da 1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Sendikalardan Türk-İş’e bağlı Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, TÜMTİS, Toleyis; DİSK’e bağlı Emekli-Sen, Tekstil-İş; KESK’e bağlı Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, SES; UMUT-SEN, UİD-DER; siyasi partilerden EMEP, CHP, DİP, TİP, Sol Parti, DEM Parti, Yeşil Sol Parti, derneklerden ADD, Yeni Kuşak enstitüleri, Lüleburgaz Sinema Topluluğu ile Beşiktaş Çarşı grubu 1 Mayıs alanında yerini aldı. Emek Partisi Lüleburgaz İlçe Başkanı Erdal Tektaş, “Yoksulluğun, işsizliğin, iş cinayetlerinin arttığı ve buna karşı Emek Partisi olarak insanca çalışma ve yaşama koşullarının mücadelesi için işçi sınıfının yanında mücadele etmeye devam edeceğiz.” diye belirtti.

Tunceli

Tunceli’de de bazı sivil toplum kuruluşları ve sendika üyeleri, Kışla Meydanı’nda kutlama programı düzenledi.

Sanat Sokağı’nda toplanan gruplar, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle Kışla Meydanı’na yürüdü.

Konuşmaların ardından katılımcılar, davul ve zurna eşliğinde halay çekti.