Yalnız kadınlar, duygusal ağrı kesici etkisi yarattığı için şekerli yiyecekler isterler.
Bir araştırmayla, kadınların yalnız olduklarında tatlı yiyeceklere can attığı doğrulandı
Bizi ‘rahatlatıcı yemeğe’ iten şeyin ne olduğunu açıklamaya yardımcı olan çalışmaya göre, yalnız kadınlar duygusal ağrı kesici gibi davrandıkları için şekerli yiyecekler isterler.
Araştırmacılar neredeyse 100 kadını değerlendirdi ve onlara tatlı ve tuzlu yiyeceklerin resimlerini gösterdi.
ABD ekibinin tanımladığı gibi yalnız kadınlar, yeme isteğiyle yüksek oranda bağlantılı alanlarda daha fazla beyin aktivitesi gösterdi.
Araştırmanın başyazarı Dr. Xiaobei Zhang şunları ekledi: ‘Eğer daha fazla istek duyarsanız, daha fazla yersiniz ve daha fazla kaygı veya depresyon yaşayabilirsiniz , bu da daha fazla yemenize neden olabilir.’
JAMA Network Open araştırmasında yer alan Dr Arpana Gupta şunları söyledi: ‘Beynin yalnızlığı nasıl işlediğini ve bunun obezite ve sağlık sonuçlarıyla nasıl ilişkili olduğunu araştırmak henüz yapılmadı.
‘Bu bulgular ilginç çünkü sezgisel olarak bildiklerimize dair kanıtlar sağlıyor.
93 kadın katılımcının tamamına yalnızlık ve tecrit duygularının yanı sıra beslenme alışkanlıkları da soruldu.
Vücut yağını tahmin etmek için vücut kompozisyonu testleri de yapıldı.
Sonuçlar, sosyal olarak izole olan kadınların daha yüksek düzeyde vücut yağına, daha kötü beslenmeye, daha fazla istek duymaya ve daha kontrolsüz yeme alışkanlıklarına sahip olduklarını gösterdi.
Araştırmaya göre en yalnız katılımcılar aynı zamanda daha fazla kaygı ve depresyon belirtilerine sahip olduklarını da bildirdiler.
Daha sonra karşılaştırma amacıyla onlara farklı yiyecek türlerinin (tuzlu veya tatlı) ve yiyecek olmayan nesnelerin resimleri gösterildi.
MRI taramaları, görüntülere bakarken beyin aktivitelerini kaydetti.
Yalnız kadınların, şekerli yiyecek arzusunu kontrol ettiği düşünülen alt parietal lobülde daha fazla aktivite gösterdiği görüldü.
Ayrı olarak taramalar, öz kontrolle ilişkili alanlarda daha az aktivite olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar şunları söyledi: ‘Tatlı yiyeceklerin, tuzlu yiyeceklerle karşılaştırıldığında daha belirgin ve kapsayıcı bir etki yarattığı görülüyor.
‘Tatlı yiyecekler aynı zamanda sosyal dışlanmayla ilişkili sosyal acıyı azaltabilen analjezik etkisi ile oldukça ödüllendiricidir.’
Şunları eklediler: ‘Yalnız beyni beslemek veya beslemek için, genel yaşam tarzının iyileştirilmesi için hem bedeni hem de zihni hedef alan bütünsel müdahaleler, sosyal izolasyonun karmaşık olumsuz etkilerini hafifletmenin en etkili yolunu sunabilir.’
Bilim adamları uzun zamandır yalnız olmanın hayatınızdan yıllar götürdüğü ve hatta sigara içmek ya da şişman olmak kadar tehlikeli olduğu konusunda uyardılar .
Emily Stearn, Mailonline