GÜNLÜK UCUZ PREBİYOTİK YAŞLILIKTA BEYNE DOPİNG YAPIYOR
Birleşik Krallık’ta yapılan türünün ilk örneği bir araştırma, birbirine çok benzer iki prebiyotik takviyesinin 60 yaşın üzerindeki bireylerin zihinsel performanslarını artırdığına dair olumlu sonuçlar ortaya koydu.
Söz konusu takviyelerin yaşlanan beyin üzerindeki etkisini test etmek için, King’s College London’daki araştırmacılar 60 yaşın üzerindeki 36 ikiz çifti izlediler. Her ikilide ikizlerden birine günlük olarak prebiyotik, diğerine ise plasebo verildi.
Denenen prebiyotik takviyelerden biri inulin diğeri de kısa adıyla FOS olarak bilinen fructooligosaccharides idi.
Bilmeden inülin veya FOS alan ikiz, genellikle üç ay sonra bilişsel bir testte daha yüksek puan aldı.
Dahası, günlük lif takviyeleri, ikizler arasındaki bağırsak mikrobiyomundaki zenginleşmede ile de bağlantılıydı. Örneğin, yararlı Bifidobacterium, inülin veya fos alan ikizlerde daha bol miktarda bulunuyordu.
Araştırmanın yapıldığı King’s College of London’daki ekipten Mary Ni Lochlainn “Bu değişiklikleri sadece 12 hafta içinde görmekten heyecan duyuyoruz. Bu, yaşlanan nüfusumuzda beyin sağlığını ve hafızayı geliştirmek için büyük umut vaat ediyor,” açıklamasını yaptı.
Bifidobacterium bağırsak-beyin bağlantılarını düzenleyerek bilişsel eksiklikleri gideren bir mikrobiyom olarak biliniyor.
DOĞRUDAN ALMAK MÜMKÜN MÜ?
İnulin sebze veya yeşil gıdalarda bulunuyor. Bu proteini en fazla hindiba ve enginar içeriyor. FOS ise başta taze soğan, beyaz soğan, pırasa, sarımsak ve kuşkonmaz olmak üzere sebzelerde bulunuyor. Bu prebiyotik türünün bulunduğu meyveler ise nektarinler, karpuz, kavun, armut, bluebery, kuş üzümü, ahududu, incir ve muz. Ayrıca buğday ve yulaf da her iki prebiyoği içeren tahıllar arasında.