BEBEKLER DAHA ANNE KARNINDAYKEN MİKROPLASTİK ALIYOR
Abd’de 3 yıl önce yapılan araştırmada uzmanlar 4 insan plasentasında mikroplastikler saptamışlardı. Buluş şaşırtıcıydı ama pek üzerinde durulmadı. Fakat son olarak 2023 yılının başından sonuna kadar Hawai’de yapılan bir araştırmada durumun kötüye gittiği belirlendi.
Toksikolojik Bilimler (Toxicological Sciences) dergisinde yayımlanan makeleye göre, yeni bir teknikle 62 plasenta örneğinin incelenmesi sonucu örnek dokuların hepsinde mikroplastik bulundu. Her bir dokudaki konsantrasyonlar farklıydı. Ancak miktarlar insan kan dolaşımında bulunan seviyelerden daha yüksekti; gram başına 6,5 ila 685 mikrogramdı.
Plasentalarda bulunan mikroplastiklerin yarısından fazlasının pet şişelerin ve poşetlerin ham maddesi polietilen olduğu saptandı. Diğer plastik türlerinin ise Polivinil klorür, naylon ve polipropilen olduğu belirlendi. Hepsi de muhtemelen birkaç on yıllıktı.
Beyin dahil nsan vücudundaki bütün organların mikroplastik kirlenmesine maruz kaldıkları biliniyor. Bu durumun daha çok solunumdan kaynaklandığı düşünülüyor.
İnsan bağırsağının mini modelleri üzerinde yapılan araştırmalarda, mikroplastiklerin potansiyel olarak tehlikeli bağışıklık etkileri gösterdiği tespit edildi. Ayrıca fareler üzerinde yapılan ilk deneyler, mikro ve nanoplastiklerin fetusların beyin gelişimini bozma potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.