ONLAR DA GECEKONDUDA YAŞAMAYA BAŞLADI
Konut ya da barınak yokluğu, ve insani çöp bolluğu bazı yengeç türlerini de çöpten evlere yerleşmeye yöneltti. Bilim insanları özellikle keşiş yengeci adı verilen türün doğal kabuklar yerine insanların denizlere bıraktığı çöplere yerleşmeye başladığını belirledi.
Deniz sahillerinde yaşayan keşiş yengeçleri normalde buldukları terkedilmiş kabuklara yerleşirlerdi. Ancak son zamanlarda yapılan gözlemlerde söz konusu türün özellikle de plastik barınakları tercih ettiklerini ortaya koydu.
Bilim insanlarına göre denizlerde hem insan atığı çöp bol hem de keşiş yengeçleri vücutlarını korumak için terkedilmiş doğal kabuk bulmakta zorlanıyorlar. Çevreci bilim insanları, hayvanların insanların çöplerinde yaşamalarına tanık olmanın üzüntü verici olduğunu belirtiyorlar.
BBC’nin haberine göre, artık görüntülenen keşiş yengeçlerinin 3’te 2’si suni kabukları koruyucu olarak seçmiş durumdalar. Bu düşündürücü gözlem ve diğer ayrıntılar Science of the Total Environment adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Yapılan hesaplamalara göre, dünyadaki her 16 keşiş yengecinden 10’u insanlığın çöplerini koruyucu barınak olarak kullanıyor.
Dünya denizlerinde gözle görülür büyüklükteki plastik atık miktarı bilim insanlarını çok endişelendiren boyutlarda. Plastik kirliliğinin ölçeğini ölçmeye çalışan yakın tarihli bir çalışma, okyanuslarda en az 171 trilyon plastik parçasının yüzdüğünü tahmin ediyor.
Uzmanlar, herhangi bir önlem alınmazsa 2040 yılına kadar bunun neredeyse üç katına çıkabileceği konusunda uyarıyorlar.
Ayrıca birçok deniz canlısı vücutlarında mikroskobik plastik parçaları taşıyorlar.