Çayın ‘masumiyeti: ortaya mı çıktı ? Günde üç bardak çay içmenin biyolojik yaşlanmayı yavaşlattığı ortaya çıktı.
Çinli araştırmacılar, görünen yaşlanma karşıtı faydaların, bardağın içinde gizlenen güçlü bileşiklere bağlı olabileceğine inanıyor.
Araştırmalar uzun süredir siyah çayın kalp, bağırsak ve beyin sağlığının iyileştirilmesiyle bağlantılı maddeler açısından zengin olduğunu gösteriyor.
Çin’in Chengdu kentindeki Sichuan Üniversitesi’ndeki uzmanlar , 37 ila 73 yaşları arasındaki 5.998 İngiliz’in yanı sıra Çin’deki 30 ila 79 yaşları arasındaki 7.931 kişiden elde edilen verileri analiz etti.
Yeşil, siyah, sarı veya oolong (geleneksel Çin çayı) gibi tüketilen türler ve günde içilen tipik bardak sayısı da dahil olmak üzere çay tüketim alışkanlıkları hakkında sorular soruldu.
Ekip daha sonra biyolojik yaşlarını hesaplamak için katılımcılar arasındaki kan basıncı, kolesterol ve vücut yağ yüzdesi gibi yaşlanma belirteçlerini karşılaştırdı.
Araştırmacılar, çay içenlerin daha yavaş biyolojik yaşlanmaya işaret eden desenler ‘sergilediklerini’ buldu.
Bu tür katılımcıların erkek olma, alkol tüketme ve daha sağlıklı beslenmeye devam etme olasılıkları daha yüksekti.
Ayrıca uykusuzluk ve anksiyete belirtileri yaşama olasılıkları da daha düşüktü.
The Lancet Regional Health – Western Pacific dergisinde yazan bilim adamları şunları söyledi: “Maruz kalma-tepki ilişkisi, günde yaklaşık üç fincan çay veya altı ila sekiz gram çay yaprağı tüketmenin en belirgin yaşlanma karşıtı faydaları sunabileceğini gösterdi.”
“Orta düzeyde çay tüketimi, sürekli çay içenler arasında en güçlü yaşlanma karşıtı faydaları sergiledi.’
Çay içmeyi bırakanlar ayrıca biyolojik yaşlanmanın hızlanmasında ‘daha yüksek bir artış’ gösterdi.
Çaydaki ana biyoaktif maddeler olan polifenollerin ‘bağışıklık, metabolizma ve bilişsel işlevlerde yaşa bağlı değişiklikleri düzenlemede önemli bir etkiye sahip olabilecek bağırsak mikrobiyotasını modüle ettiği rapor edildi”
Araştırmacılar belirli çay türlerinin biyolojik yaşlanmayı etkileyip etkilemediğini incelemese de, sırasıyla siyah çay ve yeşil çayın en yaygın olduğu Birleşik Krallık ve Çin’deki çay içenler arasında ‘önemli bir fark’ yoktu.
Ayrıca çaylarının sıcak olmasını mı yoksa bardaklaın soğumasını mı tercih ettikleri de önemli değildi.