Kiracılık ömrü kısaltıyor;Gelirinin yüzde 50’sini kiraya verenlerin 20 yıl içinde ölme ihtimali yüzde 9 daha fazla!
Yapılan son bir araştırmaya göre yükselen kiralar strese neden oluyor ve ortalama ömrü kısaltıyor. Gelirlerinin yüzde 50’sini kiraya verenlerin 20 yıl içinde ölme ihtimali, gelirinin yüzde 30’unu kiraya verenlerden yüzde 9 daha fazla. İşte şok eden o rakamlar…
Son zamanlarda fahiş oranlarda artan kira bedelleri sık sık gündeme geliyor. Kiralarda yaşanan artışların ödemeleri çok daha stresli bir hale getirdiği de bir gerçek.
Finans Gündem’de yer alan habere göre; USA Today’in aktardığı bilgiye göre, hakemli dergi Social Science – Medicine’da Kasım ayında yer verilen bir araştırmada yüksek kiralar ile ilgili çarpıcı bir sonuç tespit edildi.
Yayınlanan araştırma gelirlerinin büyük bir bölümünü kiraya harcayan kişilerin sağlıksız yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve erken ölüm riskini de yükselttiğini ortaya çıkardı. Araştırma, tahliyelerin ve hatta tahliye edilme riskinin de daha yüksek ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğunu da gözler önüne serdi.
Princeton Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi ve sosyoloji çalışmasının baş yazarı Nick Graetz, “Yükselen kira bedelleri ve tahliyeler, Amerikalı kiracılar için ölüm oranları üzerinde büyük bir etkiye sahip” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, yükselen kiraların kiracılarda baş ağrısı bozukluklarına, kalp hastalığına ve hipertansiyona yol açabilecek kronik stresten sorununa neden olma ihtimalinin daha fazla olduğunu dile getiriyor.
Yavaşlayan emlak piyasasına karşın, kira yükselişleri genel olarak pandemiden önceki döneme göre daha yüksek seyrediyor. Aylık maliyetlerin de yükselmesiyle kiracılar maliyetlere ayak uydurmakta zorlanmaya başladı.
2023 tarihli Harvard raporuna göre 2019 ile 2021 arasında medyan kiralar aylık yüzde 3 yükselirken, kiracıların medyan geliri ise yüzde 2 azaldı. Konut uzmanları, kiracıların gelirlerinin yüzde 30’undan daha azını kira için harcamasını öneriyor. Fakat araştırma yazarları 21 milyondan fazla ABD’li hanenin bundan daha fazla harcama yaptığına, hatta hatta bazılarının gelirlerinin yüzde 50’lik bölümünü kiraya harcadığına dikkat çekti. Uzmanlar, yükselen kira bedellerinin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığa zararlı olduğunu belirtiyor. Giderek artan sayıda araştırma, yüksek kira yükünün ve tahliye tehdidinin depresyon ve anksiyete riskininde arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik hastalık riski de yükseliyor.
Bu arada, araştırmalar yüksek maliyetleri hafifletmek için kira yardımı alanları psikolojik sorunlarının azaldığını ortaya koydu.
Araştırma ile gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlasını kiraya harcayan kişilerin gelirlerinin yüzde 30’unu kiraya ödeyenlere göre, gelecek 20 sene içinde ölme ihtimalinin yüzde 9 daha fazla olduğu belirlendi. Gelirlerinin yüzde 70’inden çoğunu kiraya harcayan insanların ölme olasılığı ise yüzde 12 daha çok.
Graetz, tahliye edilme riski altında olan kiracıların, gıda, kamu hizmetleri ve tıbbi bakım gibi sağlıklarını etkileyebilecek “diğer tüm yaşam maliyetleri pahasına” kira ödemeyi önceliklendirme eğiliminde olduklarına vurgu yaptı.
Yale Halk Sağlığı Okulu’nda sosyal ve davranış bilimleri alanında doçentlik yapan Danya Keene ise kira yardımının psikolojik stresi azalttığını belirten bir çalışma yaptı. Yüksek kira bedellerine ayak uyduramamaktan ortaya çıkan kronik stresin de sağlığın bozulmasına neden olabileceğini aktardı.