Sonunda çişin neden sarı olduğunu biliyoruz!
Bilim insanları sonunda çözülmesi gereken bir gizemi çözdüler; artık idrarın neden sarı olduğunu biliyoruz.
Bize idrarımızdaki renk değişikliklerine dikkat etmemiz söylenir, çünkü normal sarımsı tonunun kaybı tıbbi bir sorunun işareti olabilir – ama aslında idrarı ilk etapta sarı yapan şey nedir?
Bilim adamlarının yakın zamana kadar bu sorunun kesin cevabını bilmediği ortaya çıktı. Araştırmacılar çişin altın renginin bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen bilirubin redüktaz adı verilen bir enzimden kaynaklandığını keşfettiler.
Bilim insanları bulgularını Nature Microbiology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada bildirdiler .
Bilim adamları daha önce idrarın sarı renginin vücudun eski kan hücrelerini nasıl attığından kaynaklandığını biliyorlardı. Kırmızı kan hücreleri yaşam döngülerinin sonuna ulaştığında (genellikle yaklaşık 120 gün sonra) karaciğerde parçalanırlar . Bu sürecin yan ürünlerinden biri, karaciğerden bağırsağa salgılanan bilirubin adı verilen parlak turuncu bir maddedir. Bağırsaktaki bakteriler bilirubini ürobilinojen adı verilen renksiz bir maddeye dönüştürür. Bu madde daha sonra idrara rengini veren sarı bir pigment olan ürobilin’e dönüşür
Ancak şimdiye kadar bilim insanları, bilirubini ürobilinojene dönüştürmekten sorumlu spesifik bakteriyel enzimi tanımlayamadı.
Yeni çalışmanın yazarları, keşfin sağlık açısından potansiyel etkileri olabileceğini söylüyor. Yani, sarılık , cilt ve gözlerin sararması veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), sindirim sisteminde kronik inflamasyon gibi durumlarda bağırsak mikrobiyomunun (bağırsaktaki mikrop topluluğu) rolünü anlamamızı geliştirebilir.
Sarılık kanda bilirubin birikmesi nedeniyle gelişirken, IBD’li kişilerin bu durumu olmayan yetişkinlere göre daha düşük ürobilin düzeylerine sahip olduğu gözlemledi .
Araştırmanın baş yazarı ve Üniversite Hücre Biyolojisi ve Moleküler Genetik Bölümünde yardımcı doçent olan Brantley Hall , “Gündelik bir biyolojik olgunun bu kadar uzun süredir açıklanamaması dikkat çekici ve ekibimiz bunu açıklayabildiği için heyecan duyuyor.”
Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde araştırmacı ve eş-kıdemli çalışma yazarı Xiaofang Jiang ise, “Artık bu enzimi tanımladığımıza göre, bağırsaklarımızdaki bakterilerin dolaşımdaki bilirubin düzeylerini ve sarılık gibi ilgili sağlık koşullarını nasıl etkilediğini araştırmaya başlayabiliriz” dedi.