ABD EYALET YÜKSEK MAHKEMESİ “TRUMP BURADA SEÇİME GİREMEZ” DEDİ

0

ABD EYALET YÜKSEK MAHKEMESİ “TRUMP BURADA SEÇİME GİREMEZ” DEDİ

ABD’nin Kolorado eyaletinin yüksek mahkemesi halen Cumhuriyetçi Parti’den aday olmak için kampanya yapan eski Başkan Donald Trump’un eyalette 2024 başkanlık seçimlerine aday olarak giremeyeceğine hükmetti.

Yüksek mahkeme kararı 4’e 3 çoğunlukla aldı. Kararın gerekçesi ABD Anayasası’nın isyanla ilgili maddelerine (3. ve 14. Maddeler) aykırı hareket. Söz konusu anayasa maddeleri, Birleşik Devletler tarihinde ilk defa bir yüksek yargı hükmünde yer alıyor.

Trump hakkında verilen karar sadece Kolorado eyaletini bağlıyor. Alınan karar Trump’ın öteki eyaletlerde seçime girmesine engel oluşturmuyor. Ayrıca kararın ABD Yüksek Mahkemesi’nde temyiz yolu açık. Trump’un avukatları kararı Federal Yüksek Mahkeme’de temyiz edeceklerini açıkladılar.

GEREKÇE 6 OCAK PARLAMENTO BASKININI KIŞKIRTMAK

Kolorado Eyaleti’nde Donald Trump’ın 6 Ocak olaylarına katıldığı yolunda bir mahkeme kararı var. Eyaletin Yüksek Mahkemesi’nin ABD Anayasası’nın isyanla ilgili maddelerine gönderme yapmasının gerekçesi de 2020 seçimlerinden sonra o dönemde başkan olan Donald Trump’ın 6 Ocak 2021’deki parlamento baskınındaki rolü. Donald Trump’ın bu baskını kışkırttığı yolunda soruşturmalar yapıldı ve yapılıyor. Ayrıca ABD Kongresi’ndeki soruşturmada Trump’ın 6 Ocak parlamento baskınını kışkırttığı yolunda bir kanaat oluşmuştu.