İKLİM ZİRVESİ BİLDİRİSİ YAYIMLANDI. NİHAYET “FOSİL YAKIT” DENDİ
İklim değişikliğinin en önemli sebeblerinden biri olan fosil yakıtlar bugüne kadarki Birleşmiş Milletler iklim zirvelerinin hiçbirinde sonuç bildirisinde yer almadı, alamadı. Birleşik Arap Emirlikleri Dubai’de yapılan 28’inci zirvede ise petrol, gaz ve kömürü ifade eden fosil yakıtlar sonuç bildirisinde yer aldı. COP28 diye adlandırılan iklim zirvesinde, BM üyesi ülkeleri fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çağıran bir anlaşma önerisi metni oluşturuldu; sert hararetli tartışmalardan sonra oy birliğiyle kabul edildi.
AŞAMALI OLARAK KULLANIMDAN TAMAMEN VAZGEÇME ÖNERİLMİŞTİ
Zir.vede temsil edilen 198 üye ülkenin kabul ettiği öneri metninde “enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde geçiş yapılması ve bu kritik on yılda eylemlerin hızlandırılması” çağrısı yapılıyor.
Aslında COP28’de 100’den fazla ülke fosil yakıtların kullanımının aşamalı olarak tamamen sonlandırılmasını talep etmişti. Fakat başta Suudi Arabistan olmak üzere petrol ihraç eden ülkeler bu öneriye direndiler. Sonuçta “fosil yakıtlar” ifadesinin ilk kez kullanıldığı ama çevrecilere göre çok sayıda boşlukları olan bir öneri metninde uzlaşmaya varıldı.
BM iklim zirvelerinde varılan anlaşmaların fikir birliğiyle kabul edilmesi gerekiyor; bu noktada tek tek ülkeler, anlaşmaların ulusal politikalar ve yatırımlar aracılığıyla yerine getirilmesinden sorumlu oluyor.
Birleşmiş Milletler 28’inci İklim Zirvesi 30 Kasım’da başlamıştı. 12 Aralık Çarşamba günü yayımlanan öneri metni ile sona erdi.