GEMLİK DEPREMİ 5,1… UZMANLAR HANGİ YORUMLARI YAPTI?
PROFESÖR DR. NACİ GÖRÜR
“Arkadaşlar Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5.1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayı’nın Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay, KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.”
PROFESÖR DR. OKAN TÜYSÜZ (İTÜ)
“Sığ bir deprem. Bu büyüklükteki depremin geniş bir alanda hissedilmesi doğal. Bölge Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde. Bu kol bizim büyük deprem beklediğimiz yer değil. O nedenle İstanbul için şu anda görülür bir tehlikeden söz etmek pek mümkün görünmüyor. Gemlik körfezi içerisinde çok çeşitli faylar var bu faydalardan bir tanesinin kırılmış olabileceğini düşünüyoruz. Gemlik körfezinde orada çok sayıda fay var. Bunların kuzeyinde bir tane ana kol var ama o da çok uzun yıllar arasında deprem üreten bir kol yani çok sık deprem üreten bir kol değil ve çok uzun yıllardır da suskun.Büyük deprem üretmeyen bir kol. O nedenle burada büyük bir deprem beklentisi içerisinde olmadığımı öyle bir kanaatim olmadığını söyleyebilirim. Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu önemli bir kol. 7’nin üzerinde deprem yaratmış geçmişte. O nedenle büyük deprem yaratma kapasitesi var ama depremler belli zaman aralıklarıyla tekrarlarlar bu koldaki tekrarlanma aralıkları epeyce uzun bu nedenle çok yakın bir deprem olma ihtimalini zayıf görüyorum.”
PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT (ODTÜ)
“Depremin kaynağı Güney Marmara’daki faylar. Kuzey Marmara’daki depremselliği nasıl takip ediyorsak, Güney Marmara’daki depremselliği de merak etmemiz gerekiyor. Bu kıyıda olan her depremin izlenmesi gerekiyor. Öncü deprem mi değil mi bunu bilemeyiz. Bu bölgede yaklaşık 500 yıldır herhangi bir büyük deprem meydana gelmedi. Ancak Güney Marmara’da da bir deprem bekleniyor.”
PROF. DR. CENK YALTIRAK (İTÜ)
“Gemlik Körfezi’nin içinde sınırlı bir alanda çok sayıda küçük fay var. Bu deprem bu faylardan birinin üzerinde meydana geldi. Yani Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ile bir ilgisi yok. 1998’den bu yana Gemlik Körfezi’nin oluşumu ve KAF ile ilgili çalışmalar yürütüyorum. Deprem Gemlik Körfezi’nin içerisinde bir çukur var ve bu noktada meydana geliyor. Kısa bir fay bu. Bir öncü niteliği var mı bunu kimse söyleyemez. Çünkü burada böyle bir gözlem ağı yok”
DOĞAN KALAFAT (BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KANDİLLİ RASATHANESİ)
“Marmara’nın ‘güney kolu’ üzerinde yaşanan orta büyüklükteki deprem, Marmara Bölgesi’nde özellikle Gemlik civarında ve İstanbul’da yani Marmara Bölgesi’nin doğusunda kuvvetli hissedildi. Deprem ilk bakışta ana şok gibi görünüyor ve artçıları oluyor. Olumlu bir gelişme olarak yorumlayabiliriz. Artçıları var. Lokal bir deprem bu. Tali bir kırık. Kuzey Anadolu Fayı’nın iki büyük kolu var. Bunların biri kuzeyden geçen kol, diğeri İznik Gölü’nün güneyinden Gemlik Körfezi’ne bağlanan kol. Bunların her ikisini de sismik boşluk diye tanımlıyoruz. Deprem bu sismik boşluklar üzerinde mi değil mi diye bakıyoruz. Bu deprem şu an için öyle görünmüyor.”