PETROL ZENGİNİ BÖLGEDE VURDUMDUYMAZLIK: ZEHİRLENMİŞ HALKLAR

0

PETROL ZENGİNİ BÖLGEDE VURDUMDUYMAZLIK: ZEHİRLENMİŞ HALKLAR

İngiliz yayın kuruluşu BBC’deki gazetecilerin yaptığı bir araştırma, Basra Körfezi bölgesi ülkelerinde milyonlarca insanın göz göre göre petrol kuyularının artık gazlarından zehirlendiklerini ortaya koydu.

Petrol kuyularında ham petrol çıkarılırken gaz da salınıyor ve bu gazlar yakılıyor. Bu işleme “flaring” deniliyor. Yakılsa dahi bu gazların zehirli etkisi var. BBC’nin yaptığı araştırmayla, hem bölge ülkeleri insanlarının hayatlarının nasıl riske atıldığı ortaya çıkarıldı hem de petro-devletlerin bu olumsuzluğu göz ardı ettikleri belirlendi.

KÖRFEZ BÖLGESİNİN HAVASI KANSEROJEN

Örneğin Kuzey Kuveyt’te kansere yol açan havadaki benzoayprene Avrupa’ya göre 10 kat fazla. Irak’ta PM2.5 olarak bilinen partikül kirlenmesi metreküpte 100 mikrogram olarak saptandı. Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre PM2.5’te kritik sınır metreküpte 5 mikrogram. Yani ülkenin petrol bölgesinde Iraklılar, standartların 20 misli fazla zehir soluyor.

Sonuçta istatistikler güvenilir olmasa da ve petro-devletler verileri paylaşmada gönülsüz olsa da Basra Körfezi bölgesinde solunum yolu hastalıkları, birincil ölüm nedeni.

Bir petro-devlet olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde de solunum yolları hastalıkları çok yaygın. BAE, astım hastası sayısında dünya birincisi.

Yasak olmasına rağmen BAE’de atık gaz yakılmasının uydu görüntüleri

HAVAYI ZEHİRLEYEN ÜLKEDE BM ÇEVRE KONFERANSI YAPILACAK

Birleşik Arap Emirlikleri’nde flaring yani petrol kuyusu gazının yakılması, havaya salınması 20 yıldır yasak ama BBC, bu yasağa uyulmadığını, yeterince caydırıcı olunmadığını belirtiyor.

Üstelik, bu durumdaki BAE, 30 Kasım 12 Aralık günleri arasında dünyanın en önemli çevre konferansı olan Birleşmiş Milletler 28. Çevre Konferansı COP28’e ev sahipliği yapacak.

BAE, KONFERANSI PETROL VE GAZ SATIŞI İÇİN FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR

Bu çelişkinin yanısıra BBC’nin çok çarpırıcı ironik bir saptaması var. Birleşik Arap Emirlikleri, COP28 ev sahipliğini petrol ve gaz anlaşmaları yapmada bir fırsat olarak görüyor. BBC söz konusu planların sızdırılmış belgelerini ele geçirdiğini bildirdi. 

Yayın kuruluşunun görüş sorduğu Birleşmiş Milletler özel raportörü David Boyd, dev petrol şirketlerinin ve petro-devletlerin insan haklarını ihlal ettiklerini belirtiyor. Boyd şöyle diyor: “Buna rağmen dev petrol şirketleri ve petro-devletler hiçbir bedel ödemeden ve cezalandırılmadan, hiç hesap vermeden işlerine devam ediyorlar”

Körfez bölgesinde petrol kuyuları ve gaz kuyularındaki atık gaz yakma yoğunluğunu gösteren uydu fotoğrafı.

ÖNLEM İÇİN YAPILACAK HARCAMA ÇEREZ PARASI SAYILIR

Bu arada flaring denilen petrol kuyuları atık gazlarının yakılması sera etkisine yol açan önemli bir sorun.

Aslında bu gazlar enerji için kullanılabilir. BBC’nin verdiği bir hesaba göre bir petrol üreticisi olan Rusya yılda 18 milyar metreküp atık gazı yakıyor. Bu miktarla Avrupa’da yılda 20 milyon evin enerji ihtiyacını karşılamak mümkün.

Ayrıca petrol kuyusu atık gazlarının yakılmak yerine enerjiye dönüştürülmesinin küresel maliyeti 100 milyar dolar. Kuşkusuz bu harcamanın geri dönüşü de var. O da yılda yaklaşık 20 milyar dolar gelir anlamına geliyor.

Kaynak BBC