SAĞLIK İÇİN 8 “SÜPER” YAPRAK
Yeşil yapraklı sebzelerin lifli yapıları, içerdikleri mineraller ve vitaminler açısından sağlığa olumlu etkileri konusunda artık ciddi bir külliyat birikmiş durumda. Bu konudaki son çalışma ise faydaları açısından yeşil yapraklıları 8’e indirgedi. Birleşik Krallık’taki Londra Şehir Üniversitesi’nden diyetisyen Swrajit Sarkar, bir derleme çalışması yaparak The Conversation adlı yayın organında yayımladı. Buna göre Söz konusu 8 “süper” yeşil yaprak ve faydaları şöyle:
Ispanak;
Elbette ıspanak demir içeriğiyle tanınıyor. Sebzenin, bunun yanısıra başka değerli nitelikleri de var. Ispanak potasyum zengini bir sebze. C ve K vitaminleri içeriyor. Ayrıca B-6 vitamini kaynağı. B-6, beyin, sinir sistemi ve cilt sağlığı için etkili bir vitamin. Ispanak, enfeksiyonla mücadelede vücuda takviye sağlıyor. Kan şekeri seviyesine de olumlu etki yapıyor. Ispanağın kalp hastalıklarına ve bazı kanser türlerine karşı etkili olduğu da belirtiliyor. Sebzenin, beyin nöronlarının azalmasını yavaşlattığı da saptandı. Beyindeki nöronların azalması denilince akla ilk olarak Alzeimer geliyor. Uzmanlar ıspanağın yararlarından tam anlamıyla faydalanmak için çiğ yenmesini tavsiye ediyorlar.
Yaprak lahana;
Yaprak lahana, vitamin ve minerallerin bir arada olumlu etkileşimde bulunmalarını tanımlayan mikronutrientler açısından zengin bir gıda. Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum içeriyor. Yaprak lahana, bu minerallerle birlikte A, B, E, C ve K vitaminlerini barındırıyor. Yaprak lahana için de “çiğ yenmesi daha faydalı” deniliyor.
Pazı;
K vitamini, kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı açısından önemli bir vitamin. Pazı, bu açıdan zengin ve önemli bir sebze. Günlük 175 gram pazı, K vitamini ihtiyacı sorununu hallediyor. Pazı ayrıca demir, bakır, potasyum ve kalsiyum açısından da elverişli bir sebze.
Kara lahana;
Kara lahana lutein denilince ilk akla gelen sebze. Lutein göz sağlığı için gerekli A vitamininin en önemli kaynağı. Karadenizlilerin çok sevdiği kara lahana ayrıca C vitamininin yanı sıra tüketenlere kalsiyum, demir, çinko, bakır ve selenyum takviyesi yapıyor.
Roka;
Türkiye’de balığın eşlikçisi olarak bilinen bu sebze, fiziksel performansı güçlendiren nitratlar açısından zengin bir yaprak. Mineral olarak kalsiyum sunuyor. Vitamin? Elbette… Roka, K ve C vitaminleri açısından zengin bir “süper yeşil”. Vücut için zararlı serbest radikallerle savaşan polifenoller denilince de akla gelen bir sebze.
Marul;
Sofralara renk getirir, süs işlevi görür diye algılanan marul ve marul ailesinin diğer fertleri alçakgönüllü izlenimlerine tezat “süper yeşiller” arasında yer alıyor. Marullar bağışıklık için çok önemli gıdalar. A, K ve bir B vitami çeşidi olan Kolat içeriyorlar. Kolat özellikle hamilelik döneminde kadınlar için önemli bir takviye.
Su teresi;
Bu baharatlı yeşil yaprak, A ve C vitaminleri ile özellikle yaş almanın dezavantajları konuşulunca gündeme getirilen antioksidan açısından önde gelen bir sebze.
Çin lahanası;
Türkiye’de manava veya markete gidince manav reyonunda ha deyince bulunamayan bir gıda olabilir ama madem “süper 8” arasında yer alıyor; es geçmek olmaz. Çin lahanası, en yaygın kimi kronik rahatsızlıklara yakalanmamak için önemli bir kalkan olarak tanımlanıyor. Kalp sağlığı için ve yüksek tansiyon hastalığına karşı güçlü vücutların reçetesi olarak nitelendiriliyor. Ayrıca kemik sağlığı, göz sağlığı için de önemli bir “süper yeşil” olduğu belirtiliyor. Çin lahanası, bağışıklık sistemini de güçlendiren bir gıda olarak gösteriliyor.
Derleyen : Oğuz HAKSEVER