SIRADIŞI BİR GÖSTERİM: “MEDUSA’NIN ÇIĞLIĞI”…
YARIN YEREBATAN SARNICI’NDA
Medusa’nın hikâyesi, Medusa başlarıyla Yerebatan Sarnıcı’nda yeniden yorumlanıyor
İstanbul’un en önemli Bizans yapıtlarından biri olan Yerebatan Sarnıcı’nda gerçekleşecek ‘’Medusa’ın Çığlığı’’ isimli gösterim 17 Kasım’da (Yarın) sanatseverlerle buluşuyor.
İBB Kültür AŞ’nin ev sahipliğinde “Giyilebilir Sanat”ın öncü tasarımcılarından Başak Cankeş yönetiminde hayata geçirilen Medusa’nın Çığlığı, sarnıçta suya temas ederek yapılan 45 dakikalık bir sürükleyici performans deneyimini sanatseverlere yaşatacak.
Sarnıcın sularına yerleştirilmiş olan istasyonlar arasında dolaşarak izlenen bu performansın baş karakteri Medusa, Yunan mitolojisinde uğradığı haksızlık sonucu Athena tarafından lanetlenip yılan başlı bir varlığa dönüştürülerek cezalandırılmıştır. Bu gösterimde içsel gücünü yeniden kazanacak. Her performansın sonu birbirinden farklı olacak şekilde tasarlanan Medusa’nın Çığlığı’nda seyirciye alternatif performanslar ile şaşırtacak.
Seyirciler, sarnıcın loş ve karanlık ortamında 65 kişilik gruplar halinde 45 dakika sürecek olan gösterime konuk olacaklar. Bu performans 17-20-21-22-23 Kasım akşamları 50 kişilik kapasite ile iki ayrı seans olarak 20.15 ve 21.45 saatlerinde sanatseverler ile buluşacak.
Etkinlikte telefon kullanım dışı olacak. Seyirciler görüntü alamayacak.
MEDUSA
Yerebatan Sarnıcı’nda, biri yan biri ters biçimde konumlanmış olan ve kaide olarak kullanılan iki adet Medusa heykeli bulunmaktadır.
Roma dönemi heykel sanatının en güzel örneklerinden olan heykeller, konumlanma şekillerinin ve sarnıca getiriliş nedenlerinin soru işaretleriyle dolu olması dolayısıyla pek çok efsanenin ortaya çıkmasına ve günümüze kadar gelmesine vesile olmuştur.
Bu heykellerin düz bir biçimde konumlanan bir benzeri ise Didim’deki Apollo Tapınağı’nda bulunmaktadır.q