HANGİ YÜZLER GERÇEK HANGİLERİ YAPAY ZEKA ÜRÜNÜ?
Yapay zeka ile ilgili tartışmalar arasında en hararetli konulardan biri de sahte yüzler. Yapay zeka ile var olan bir kişiye, yüzüyle ve sesiyle söylemediği sözler söyletilebiliyor veya hiç var olmayan bir karakterin yüzü sentetik olarak üretilebiliyor.
Bu durumun yaratacağı ya da yarattığı sorunlara dair pek çok olasılık akla gelebilir. Algı operasyonları ve dolandırıcılık ilk akla gelenlerden.
Acaba insanların gerçek yüzle yapay zekanın ürettiği yüzü ayırt etmesi mümkün mü? Yapılan deneylerin çoğunda yanıt olumsuz çıktı. İnsanların yapay zekayla üretilmiş sentetik yüzleri ayırt etme oranı %50’ye bile ulaşamıyor.
Buna karşılık Avustralya’da yapılan bir çalışma, insan beyninin sentetik yüzleri ayırt edebildiğini ortaya koydu.
İNSAN ALGIDA YANILIYOR AMA BEYİN DURUMUN FARKINDA OLUYOR
Deneylerde önce çevrim içi olarak katılan kişilere gerçek yüzler ve yapay zekanın ürettiği yüzler gösterildi. Çevrim içi deneyde sonuç yaygın sonuçlardan farklı çıkmadı. Katılımcılar sahte yüzleri algılayamadılar. Ancak araştırmayı yapan ekip bu kez laboratuvar ortamındaki katılımcılarla çalıştı. Katılımcılara elektroensefalografi EEG başlıkları takıldı. Yüzler katılımcılara gösterilirken EEG başlıkları üzerindeki elektrotlarla beyin aktiviteleri ölçüldü. EEG testinde insanların yapay zeka tarafından üretilmiş sentetik yüzlere bakarken beyin aktivitelerinin farklılaştığı gözlendi. Deneklerin beyinleri, sahte yüzleri bakıştan 170 milisaniye sonra algıladılar. Yani katılımcı bilinçsel olarak yapay zekanın ürettiği yüzü ayırt edemiyor ama beyin sahte yüzü belirliyor.
Bir EEG uygulaması
Böylelikle davranışlarla beynin bildiği arasında bir ayrımın var olduğu bir kez daha kanıtlanmış oluyor.
Kolajdaki yüzlerin hangilerinin gerçek hangilerinin sahte veya sentetik olduklarının yanıtları soldan sağa şöyle:
Gerçek: G Sahte: S
GSSGSG
SGGSGG
GSGGGS
Kaynak: Science Alert