📽️Avrupa Uzay Ajansı, evrenin ilk tam renkli görüntülerini yayınladı.
Evrenin ilk tam renkli görüntüleri arasında, 250 milyon ışıkyılı uzaklıktaki Kahraman Kümesi’ndeki 1000 gökadanın görüntüsü ve Orion takımyıldızındaki Atbaşı Bulutsusu’nun görüntüsü yer alıyor.
Ayrıca büyüleyici bir sarmal galaksi, bir ‘düzensiz cüce galaksi’ ve küresel bir küme (yaklaşık 400.000 eski yıldızdan oluşan yoğun bir top) var.
Yayınlanan ilk beş görüntü, Euclid’in evrenin şimdiye kadarki en kapsamlı 3 boyutlu haritasını oluşturma yönündeki altı yıllık misyonunun ilk adımıdır.
ESA, başka hiçbir teleskopun gökyüzünün bu kadar geniş bir bölümünde bu kadar keskin astronomik görüntüler oluşturamadığını söyledi.
Temmuz ayında bir SpaceX roketiyle fırlatıldığından beri Euclid, uzayın ‘ikinci Lagrange noktası’ olan L2’de bulunuyor; uzayda Dünya ile güneş arasında, oraya gönderilen nesnelerin sabit kalma eğiliminde olduğu bir konum.
L2, güneşten bakıldığında Dünya’nın doğrudan 930.000 mil (1,5 milyon km) ‘arkasında’ yer alır; bu, Dünya’dan Ay’ın ulaştığından neredeyse dört kat daha uzaktadır.
ESA’nın bilim direktörü Profesör Carol Mundell şunları söyledi: ‘Gördüklerimiz, gökyüzünün geniş alanları üzerinde, aslında çok hızlı bir şekilde, büyük derinliklere çekilen mükemmel görüntülerdir.’
Dailymail