UZAYDA BEBEK YAPIP DOĞURMAK? DENEYLERE GÖRE DENEMEYE DEĞER
İnsanlar uzayda üreyebilir mi? Yeni bir çalışmaya göre olabilir.
Iscience adlı bilimsel dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları uzayda memeli embriyosu elde edip büyütmeyi etmeyi başardılar. Deneyler dünya yörüngesinde yerden 400 kilometre yüksekte bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapıldı. Yani yerçekimsiz ortamda.
Araştırma ve deneyler Japon Yamanashi Üniversitesi’nden biyolog Teruhiko Wakayama tarafından yönetildi. İlk sonuçlar, fare embriyolarının uzay ortamında hayatta kalabileceğini gösterdi.
UZAY İSTASYONU’NA GÖNDERİLEN EMBRİYOLAR
Aslında Wakayama liderliğindeki bir ekip 2009 yılında simüle edilmiş yerçekimsiz ortamda deneyler yapmışlardı. Bu deneylerde yerçekimsiz ortamın embriyo gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu saptanmıştı. Son deneyler ise gerçek yerçekimsiz ortamda yapıldı.
Deneylerde döllenmiş fare emriyoları iki hücre aşamasına kadar büyütüldü ve astronotlar eliyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. Astronotlar istasyonda dört gün boyunca embriyoları işlemden geçirdi. Embriyolar daha sonra dünyaya geri gönderildi.
Araştırmacılar yeryüzündeki çalışmalarında uzayda hayatta kalabilen embriyoların normal şekilde geliştiğini saptadı. Sonuçlara göre, yerçekimsiz ortamda yetiştirilen embriyolar, fetüs ve plasentayı meydana getiren hücrelere dönüşebiliyorlardı.
Dünyaya gönderilen örneklerin DNA ve genlerinde önemli bir değişiklik olmadığı da saptandı.
ASIL MESELE HAMİLELİK
İlk sonuçlar olumlu ancak daha yapılacak ve göz önüne alınacak, etkisi araştırılacak çok konu ve ortam var. Ayrıca uzayda insan hamileliğinin mümkün olup olmadığı da henüz denenmedi.
Söz konusu araştırmayı yöneten Teruhiko Wakayama bu konudaki sözleri şöyle:
“Gelecekte Mars’a yapılacak bir yolculuk sırasında hamilelik olasılığı var çünkü oraya seyahat etmek altı aydan fazla sürecek. O zaman geldiğinde güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabileceğimizden emin olmak için araştırmalar yapıyoruz.”