Araştırma : Dinazorları, ‘kıyamet’ benzeri bir toz bulutu yok etti
Nature Geoscience dergisindeki yeni bir araştırmaya göre, kudretli dinozorların yok olması tozdan kaynaklanmış olabilir .
Onlarca yıldır bilim insanları dev bir asteroitin yaklaşık 66 milyon yıl önce şu anda Yucatán Yarımadası olarak bilinen bölgeye çarptığını biliyorlardı. Uzmanların çoğu, olayın, neredeyse tüm dinozorlar da dahil olmak üzere tüm türlerin dörtte üçünü yok eden bir kitlesel yok oluşu tetiklediği konusunda hemfikir.
Ancak etkinin tam olarak nasıl bir kıyamete yol açtığı henüz belirlenmemiş durumda; dikkatler daha sonra meydana gelen “etki kışına”, yani soğuk, küresel bir karanlık dönemine odaklandı.
1980 yılında bilim adamları, asteroitin bitkileri güneş ışığından mahrum bırakan büyük bir toz haline getirilmiş kaya tozu bulutunu tetiklediğini öne sürdüler. Ancak daha yeni araştırmalar , ilk çarpışmadan ve ardından gelen küresel yangınlardan kaynaklanan güneşi engelleyen kuruma veya felaketin açığa çıkardığı uzun ömürlü kükürt aerosollerine odaklandı.
Yeni çalışma için araştırmacılar, Chicxulub çarpışmasının sonrasını olağanüstü ayrıntılarla koruyan Tanis paleontoloji alanındaki çökelti katmanlarının analizi ile bilgisayar simülasyonunu birleştirdi . Çalışma, devasa bir ince taneli toz bulutunun gezegeni kapladığını ve 15 yıl boyunca atmosferde kalacağını, Dünya yüzeyini 60 derece soğutacağını ve fotosentezi iki yıl boyunca durduracağını ortaya koyuyor.
Araştırmayı yöneten Belçika Kraliyet Gözlemevi’nden gezegen bilimci Cem Berk Şenel, “Toz, fotosentezi o kadar uzun süre durdurabilir ki ciddi zorluklara yol açabilir” dedi. “Bu, besin zincirindeki tüm türlerin yok olmasına yol açacak zincirleme bir reaksiyonla sonuçlanabilir.”