Almanya artık acı vatan değil; refahın adı oldu. 10 ayda, 136 bin 170’i Türk 801 bin iltica başvurusu!

0

Avrupa ve Balkan rotası üzerinden Avrupa’ya kaçışlar hız kesmeden devam ediyor.

İltica talep edenlerin sayısı geçen yıla oranla katlandı. Tüm AB ve İsviçre’ye ekim ayı başına kadar 801 bin 459 kişi iltica amaçlı gitti. Üstelik ekim, kasım, aralık sayıları henüz açıklanmadı. Ekim ayında ise daha fazla kaçak akınının beklendiği belirtildi. AB genelinde bu sayının yıl sonunda 1 milyonu aşması bekleniyor.

Sadece Almanya’ya Eylül 2023‘te iltica talebi için başvuranların sayısı 27 bin 889 oldu. Bir önceki yılın eylül ayına göre artış yaklaşık yüzde 50. Almanya’ya Ocak- Eylül arası gidip de iltica isteyenlerin sayısı ise 233 bin 744’e ulaştı. Bu da tüm AB genelindeki artışı geçti ve yüzde 74’lük bir artışa tekabül etti.

Yıl sonuna kadar sayının 300 bini aşması bekleniyor. İltica talep edenlerin yüzde 17’sinin Türk olduğu açıklandı.

Bu da bir yıl içinde 51 bin Türk’ün Almanya’dan iltica talep ettiğini gösteriyor. Yıl sonuna doğru bu sayının 60 bini aşması bekleniyor. İltica talep eden Türkler’in koluna gidecekleri yere göre renkli bantlar takılıyor ve ilticaları kabul edilene kadar da 500 euroluk aylık bağlanıyor. Son 10 yılda 82 bin Türk iltica istemişti, bu rakamlarla ilticacı sayısı en az 10’a katlanacak gibi görünüyor.

Bu rakam, 2016’da yaşanan göç ve ilticacı akınını da aştı. En büyük artış, yüzde 168 ile Letonya ve yüzde 119 ile Estonya’da yaşandı. Bunu yüzde 74 ile Almanya izledi. Letonya ve Estonya’ya gidenlerin de daha sonra bir şekilde Beyaz Rusya üzerinden Almanya’ya geçmeyi planladığı sanılıyor.

İtalya’ya göçmen artışı yüzde 63 olurken, Fransa’ya gelenlerin sayısındaki artış yüzde 37.

Almanya’ya gelenlerin yüzde 27’sini Suriyeliler, yüzde 17’sini Türkler ve yüzde 16’sını da Afganlar oluşturdu. Bunları; Eritre, Irak, İran, Somali gibi ülkelerin vatandaşları takip ediyor.

Doğu Avrupa’dan Almanya’ya girişler ise devam ediyor. Kaçakçılar, Almanya’ya sınır ülkelere getirdikleri kişileri, buralardan arabalara bindirerek Almanya’ya gönderiyor. Kalabalık gruplar minibüslerle, aileler ya da tek başına olan kişiler ise, şoförlerine biraz para verilerek arabalarla kaçırılıyor. Sosyal medyada artık kaçakçılar reklam yapıyor ve insanları güvenli olarak kaçıracaklarını garanti ediyorlar.

Almanya’nın sınırda aldığı önlemleri yetersiz bulan halk ise tepkili. Görlitz, Avusturya sınırı gibi yerlerde her gün onlarca kaçak yakalansa da, yakalanmayanların ya da başka şekilde ülkeye girenlerin sayısı bilinmiyor.