Cumhuriyet’in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf’ın Kayıp Eserleri Gün Yüzüne Çıkartıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Türk kadın ressamı Hale Asaf’ın eserleri Paris’ten Türkiye’ye getirildi.
Cumhuriyet’in ilk Türk kadın ressamı Hale Asaf’ın uzun senelerdir Paris’te olan kayıp eserleri gün yüzüne çıkartıldı.
Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kadın ressamı Hale Asaf’ın Paris’te bulunduğu yıllarda imza attığı tablolar 15-19 Kasım 2023 tarihlerinde Istanbul Art Fair kapsamında Lütfi Kırdar Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.
Hürriyet’in haberine göre Hale Asaf’ın 36 eserinden oluşan sergisi, ilk defa Türkiye’de bir araya getirilecek.
1905 senesinde İstanbul’da doğan ve 1938’de, henüz 32 yaşındayken yaşamını yitiren Asaf; Osmanlı’nın son yılları ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaptığı resimlerle adından söz ettirmişti. Berlin’de Sanat Akademisi’nden mezun olan Asaf’ın ilk senelerinde çalışmalarında Kübizm etkisi görülmekteydi. Berlin’in ardından Paris’e giden sanatçı, orada olgunluk eserlerini vermiş ve ilk sergisini açacağı hafta yaşamını yitirmişti.
Asaf’ın çalışmalarına uzun seneler boyunca ulaşılamamış, bu eserlerin büyük bir kısmı da kaybolmuştu.
Sanat Danışmanı Duygu Günkut Atbaş ve Koleksiyoner Köksal Kızılca, sanatçı Hale Asaf’ın 37 eserini Paris’te gün yüzüne çıkartmayı başardı.
İkili, büyük bir titizlik eşliğinde tabloların Türkiye’ye getirilmesine olanak sağladı.
Asaf’ın İstanbul’da yaşadığı yıllarda yaptığı eserlerden bazıları İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde sergileniyor. Sanatçının uzun süredir kayıp olan 36 eseri ise şimdi Türkiye’nin önemli koleksiyonlarında yerini almaya hazırlanıyor.
Zorlu Bir Hayat
Henüz 5 yaşındayken yakalandığı bir rahatsızlık nedeniyle ciğerlerinden ciddi bir ameliyat geçiren sanatçı hayatının büyük bir kısmında bu hastalıkla savaşmak zorunda kaldı. 1921 yılında hastalığı nükseden sanatçının tek göğsü alındı.
1931’de Paris’te gözlerinden ameliyat olan sanatçı, sonrasında çocukluk yıllarından kalma hastalığına yeniden yakalandı.
Hale Asaf ilk sergisini açacağı hafta Paris’te karaciğer kanseri sebebiyle yaşama veda etti.
İlk ve tek sergisinde gösterilmesi planlanan 37 eserden 36’sı bugün ulaşılabilir durumdayken sanatçının diğer çalışmaları hâlâ gün yüzüne çıkartılabilmiş değil.
Hale Asaf tüm sanat yaşamı boyunca araştırmacı bir tavır sergilemiş; başlangıçta konstrüktif bir desen anlayışını benimsemiş; bu anlayış, Almanya döneminde dışavurumcu anlayışla birleşmiş; İstanbul’daki öğrenciliği döneminde kesik fırça vuruşlarıyla ortaya koyduğu resimlerinde ya da açık hava çalışmalarında da geri plana çekilmemiştir.
Sanatçının, Paris yıllarında başlangıçta Geç Kübizm kaynaklı araştırmaları ve uygulamaları olmuş; bu anlamda Geç Kübizm’i, aslında Kübizm kaynaklı olan Art Déco’nun kıvrımlı hatlarıyla ve on dört yaşından beri öğrenmekte olduklarıyla birleştirerek bir bireşime varmış ve tamamen kendine özgü bir sanat anlayışı geliştirmiştir.
Kaynak : Kayıp Rıhtım, Ethem Yekta ULAŞ