Günlük yaşamın bir parçası olan kısa, ‘tesadüfi’ etkinlikler, kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.
Sidney Üniversitesi liderliğindeki bir ekip, herhangi bir spor ya da egzersize katılmayan 25.000’den fazla yetişkini izledi.
Katılımcılar fiziksel aktivite düzenlerini ölçen bilek cihazları taktılar.
Araştırmacılar, tesadüfi faaliyetlerin çoğunun 10 dakikadan kısa süren nöbetlerde gerçekleştiğini buldu.
Orta ila şiddetli yoğunluktaki bu kısa nöbetler, sekiz yıl boyunca kalp krizi, felç ve herhangi bir nedene bağlı ölümlerde keskin bir düşüşle bağlantılı görüldü.
En az bir ila üç dakika boyunca tutarlı bir şekilde hareket etmek, bir dakikadan kısa süren çok kısa nöbetlerle karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha fazla fayda (kalp krizi ve felç riskinde yüzde 29’luk bir azalma ve ölüm riskinde yüzde 44’lük bir azalma) ile bağlantılıydı.
Ekip, en büyük faydayı dakikada en az 10 saniye boyunca oflayıp puflayanların gördüğünü söyledi.
Araştırmanın kıdemli yazarı Profesör Emmanuel Stamatakis: ‘Merdivenlerden yukarı çıkmaktan yerleri hızlı bir şekilde paspaslamaya kadar, son yıllarda sağlığımız için iyi olanın sadece yapılandırılmış egzersiz olmadığını anlamaya başladık. tesadüfi etkinliklerin bu kısa sürelerinin sağlık açısından nasıl faydalara dönüştüğü hakkında çok az şey var.’
“Günlük yaşam boyunca kısa süreli aktivite yapma fikrinin, egzersiz yapmak istemeyen veya yapamayan kişiler için fiziksel aktiviteyi çok daha erişilebilir hale getirdiğini saptadık” .
Baş yazar Dr. Matthew Ahmadi ise, şunları ekledi: ‘Bu çalışma, insanların ideal olarak bir seferde en az bir ila üç dakika boyunca sürekli hareket ettikleri, en azından orta şiddette günlük yaşam aktivitelerine katılarak büyük kardiyak olay risklerini potansiyel olarak azaltabilir.”