📽️ SADES’TEN DÜNYAYA AÇILAN PENCERE: ULUSLARARASI DİONYSOS TİYATRO ŞENLİĞİ VE TİYATRO EĞİTİM KAMPI
Gelenek haline getirmeye çalıştığımız, 8.si düzenlenen Uluslararası Dionysos Tiyatro Şenliği ve Tiyatro Eğitim Kampı’nın her yıl biraz daha gelişim ve dönüşümüne şahit oluyoruz.
Başlangıçta yadırganan ancak sonrasında benimsenen hatta sevilen ve her yıl beklenen bir organizasyon olarak bölge halkının geleceği açısından önem arz eden bir boyuta ulaştı.
Bu yıl biraz daha halkın katılımını önemseyerek onlarla iletişimin kuvvetlenmesi adına şenlik katılımcıları da büyük gayret gösterdiler.
Biz tiyatro ilgilileri olarak yılın belli bir dönemi gelip burada etkinliklerimizi, atölyelerimizi yapıp gitmek istemiyoruz sadece, bölge halkı katılımcıların sağladığı ekonomik faydanın yanında sanat anlamında da fayda görsün istiyoruz. Onlar da sanatsal faaliyetleri takip etsin, işin içinde olsun hatta en çok onlar sahiplensin. Zira onlar asırlar öncesinden miras kalan bir medeniyetin üzerinde yaşıyorlar ve o kalıntılar arasında hayata karışıyorlar.
Baktığınızda zamanda yolculuk tam da budur işte, bir yanda Artemis bütün azametiyle duruyor öte yandan Paktolos çayı efsanevi hikayesine atıfta bulunarak akıyor. Aşağıda Gymnasium, her sokakta tarihten kalma bir duvar veya taş yığını…
Mitolojik söylentilerin olduğu işlevselliği vaktiyle çok olan bir yer olarak aynı işlevselliği kazandırmak adına biz kıvılcım uyandırmaya çalışıyoruz.
Yeniden asırlar öncesinde olduğu gibi orada tiyatroyu canlandırmaya çalışıyoruz. Ve bunun için ülkenin her yerinden ve başka ülkelerden katılım sağlanıyor.
Bütün tiyatro ilgililerinin önem vermesi gereken merkez nokta burasıdır, tiyatronun kaynağı burasıdır. Tiyatro sanatına gönül vermişlerin memleketidir burası…
Şenlik boyunca sürekli söylediğim gibi ben Malatyalı olduğum kadar Sartlıyım da… Diğeri Mersinli, Ankaralı, Sivaslı, İzmirli olduğu kadar yine Sartlıdır. Çünkü küllerinden doğması gereken eski zaman geleneğinden kalmış bir tiyatro mirasından bahsediyoruz. Burada tüm tiyatro camiasının söz hakkı olmalı, bir karar alınacaksa Sart’ın yerleşik halkı kadar bizim gibi göçebe halkı da unutulmamalı…
Oradaki sorumlular aslında tüm ülkeye hatta ülkelere karşı sorumludurlar. Bölgenin uluslararası konumu göz ardı edilmeden hareket edilmelidir. Biz bu bilincin farkındayken ve yurt dışından konuklarımızı ülkenin dört bir yanından gelen katılımcılarla ağırlarken yetkili mercilerin de bu bilinçle hareket etmesi lazım gelir.
Yurt dışı demişken Hollanda, Almanya, Kazakistan, İran, Kıbrıs, Nahçıvan, Azerbaycan gibi ülkelerden gelen tiyatro sanatçı ve ilgililerinin renk kattığı şenlikte, Nahçıvan Devlet Milli Dram Tiyatrosunun köy meydanında sergilediği köy seyirlik oyunlarından Kına Yaktı, Kosa Kosa oyunu ile Unesco tarafından korunmaya alınmış Yallı dans türlerinden Tenzere ile izleyici karşısında performans gösterdiler. Sanat ve kültür anlamında entegrasyon sağlanan bu şenlikte…
Samed Canbakşıyev’in yönetmenliğinde sergilenen Cebimizdeki Delilik oyununda, ilk defa Azerbaycan tiyatrosunda zeybek dansı yapıldı. Ve ilk defa Nahçıvan’dan Türkiye’ye gerçekleşen turne oyunu olması Sardes’in ev sahipliğinde gerçekleşti.
Kardeş ülke Azerbaycan ve Türkiye izleyicisine disiplinler arası ve medeniyetler arası bir bakış açısı kazandırırken bölge halkı, izleyici ve yurt dışından gerçekleştirilen katılımcılar açısından farklı bir deneyim oldu. Samed Canbakşıyev’in aynı zamanda oyuncu olarak yer aldığı oyuna Sart halkının ilgisi yoğundu ve performans sonrası yönetmen Canbakşıyev izleyici yorumlarını değerlendirdi. Sart halkının kültürlerine karşı ilgisi ve misafirperverliğine değinen yönetmen Samed Canbakşıyev, bölgenin tüm dünya için önemli olduğunu dile getirdi.
Bölgenin uluslararası konumu önem kazanırken yine Nahcivan Devlet Milli Dram Tiyatrosunun oyuncusu olmasının yanında Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin ilk özel tiyatrosu “Yeni Era” Çocuk ve Gençler Tiyatrosunu Azerbaycan devlet sanatçılarıyla Nisan 2023’te kuran Global Star Awards ödüllü, rehber ve yönetmen Seyyad Mammadov, tiyatrosunu temsilen şenliğe katılım gösterdi, bölgenin tiyatro anlamındaki önemine değinerek iki ülke arasında tiyatral faaliyetlerde bulunma hususunda işbirliğinin gerekliliğine vurgu yaptı. Ekip arkadaşlarıyla bölgeyi gezerek kültür ve sanat anlamında ortak bir dünya yaratımının bölgede ve uluslararası sahada ses getireceğine inandığını belirtti.
İran’ın Urmiye şehrinden oyunculuk atölyesi vermek üzere katılım gösteren tiyatro yönetmeni ve eğitmen Reza Nosratmand’ın atölye çalışmalarına ülkenin ve dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar ilgi gösterdiler.
Hollanda, Almanya, İngiltere, Kazakistan, İran, Kıbrıs, Azerbaycan gibi ülkelerde tiyatro insanlarından destek mesajları yağarken şenlik ruhunu yerelden çıkarıp dünyaya yansıtmış olmanın kıvancıyla hareket etmek ve attığımız her adımın dünyanın herhangi bir yerinde karşılığının olmasını bilmek güzel bir duyguydu bizim için.
Sanat adına çabalarken yalnız olmadığımızı ve ülkenin her yerinden kucak açılacağını bilmek Sart’ı evrensel bir boyuta taşırken Sart’ın insanını da sorunlarını da evrenselleştiriyor bir bakıma.
Burada atılan bir taşın sesinin Kars’ta yankılanacak Kazakistan’da haber olacak duruma gelmeye başlaması elbette tiyatro gönüllülerinin yanı sıra bölge halkının desteği ve ilgisiyle olmuştur. Birliktelik ve eğitime, sanata karşı destek her tür yozlaşıyı ortadan kaldırırken kalkınma ve aydınlığı sağlayacak olanın bu olduğu unutulmamalıdır.
Tiyatro sanatçıları olarak bölgede faaliyetlerimizi gerçekleştirirken öte yandan eğitimin, sanatın, hoşgörülü bir dünya yaratmanın da ne kadar önemli olduğunu anlatmakta ve anlattıklarımızın halkta karşılığını olduğunu bilmenin sevinci içindeyiz. Bu tohum filizlenmeye başlamışken elbette bu çabayı sürdüreceğiz.
Geldik, gidiyoruz ama bir daha geleceğiz. Ta ki burası dünyanın sanat merkezlerinden biri haline gelinceye kadar hep burada olacağız.
Hatice GÖRGEÇ/Tiyatro Eğitmeni
Hatice GÖRGEÇ/kentekrani
Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız
www.kentekrani.com 22 Eylül 2023