Kilo vermek için araklı oruç ne kadar zararlı?
Aralıklı oruç son yıllarda kilo kaybı için her derde deva olarak görülüyor – ancak doktorlar milyonlarca kadını bundan kaçınması gerektiği konusunda uyarıyor.
Her 10 Amerikalıdan birinin, tüketilen kalori miktarını azaltmak için katı bir aralıklı oruç uyguladığı tahmin ediliyor.
Ancak uzmanlar uzun süre oruç tutmanın kadınlarda menstrüasyonu düzenleyen hormonları etkileyeceğini söyledi.
Bu, daha yüksek yumurtalık kanseri, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve zihinsel sağlık sorunları riskiyle bağlantılı olan düzensiz adet dönemlerine yol açabilir.
Bazı kadınlar, günde sekiz ila 12 saat oruç tuttuklarında adetlerinin tamamen durduğunu söylüyor.
Oruç günleri ile normal yemek günleri arasında geçiş yapmayı içeren aralıklı oruç, kilo kaybı için harika olsa da, vücudu besinler olmadan uzun süreler boyunca gitmeye zorlar. Bu, hormonal eksikliklere yol açarak adet döngülerinin düzensizleşmesine veya tamamen durmasına neden olabilir.
Çok uzun süre veya çok sık oruç tutmak iki hormonun üretimini bozabilir: luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH).
Bunların her ikisi de beynin kontrol merkezi görevi gören hipotalamustaki hipofiz bezi tarafından salgılanır.
LH ve FSH, vücudu olgun bir yumurta bırakan yumurtalığı içeren yumurtlamaya hazırlayarak adet döngüsünü düzenler.
Çok fazla kısıtlama bu süreçleri engelleyebilir çünkü hormonlar uygun besinler olmadan düzgün çalışamaz.
Bu hormonlar olmadan, kadınların düzensiz adet görme olasılığı daha yüksektir ve daha nadir durumlarda interfile olur. Bunun nedeni, adet görmeden kadınların yumurtlayamamasıdır, bu da hamile kalma şanslarını azaltır.
Aralıklı bir oruç rejiminin ardından, oruç günleri ile normal yemek günleri arasında geçiş yapılır. Oruç günlerinde diyet yapanlar, sadece kahvaltı veya akşam yemeğinde yemek yemek gibi gün boyunca yemek yemeleri konusunda kendilerini sınırlarlar.