O Bir Kraliçe; Zeytinyağlı Taze Fasülye
Yazın gelmesiyle birlikte ağır ve yağlı yemeklerin yerini, zeytinyağlı hafif yemeklere bırakırız. Ana yemekleri aratmayacak olan, hafiflik ve ferahlık vaat eden zeytinyağlı yemekler, her daim bizim kurtarıcımız olmuştur.
Yaz sofralarını hem hafif hem besleyici hem de doyurucu zeytinyağlılar ile doldurmak isteyenler için bir kaç önerim olacak.
●Zeytinyağlı yemek yaparken mümkün olduğunca az suyla ve kısık ateşte pişirmek gerekir. Sebzeler, kısık ateşte pişirilirken kendi sularını salarlar. Bu su, yemeğin pişmesi için yeterlidir.
Yemeğinizin lezzetli ve tam kıvamında olması için en kısık ateşte pişirmelisiniz. Yüksek ateşte pişen zeytinyağlı sebzelerin kendi suyu ve lezzeti yemeğe geçmez ve ortaya güzel bir aroma çıkmaz. Bu sebepten, kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi önemlidir.
●Zeytinyağlıyı pişirdikten sonra yemeği hemen servis tabağına aktarmayın. En doğru yöntem zeytinyağlıyı bir gece önceden pişirmek ve tencere içinde
buzdolabında bir gece bekletmek.
●Zeytinyağlı yemeklerin görüntüsü de en az tadı kadar önemlidir. Zeytinyağlıyı zeytinyağlı yapan şeylerden biri de yemeğin parlamasıdır. Bu görüntüyü yakalamak için yemeği pişirirken üzerine yağlı kağıt örtün ve ardından tencerenin kapağını kapatın. Yemek piştikten sonra soğuyana kadar bu kağıdı kaldırmayın.
●Zeytinyağlıları pişirirken karıştırırsanız yemeğinize zarar verirsiniz. Bırakın usul usul kendi halinde pişsin. Suyunu kontrol etmek için bakmanız gerekiyorsa bunu cam kapağın üstünden gözlemleyebilir ya da en kötü ihtimalle tahta kaşıkla tencerenin kenarından kontrol edin. Karıştırmak yerine tencereyi hafifce sallayıp kontrol edebilirsiniz…
● Bu kadar püf noktası verdikten sonra zeytinyağlıların kraliçesi olan zeytinyağlı taze fasülye tarifini vermemek olmaz..
Zeytinyağlı Taze Fasülye
1 kg yeşil fasülye
2 büyük soğan
5 adet domates
3-5 diş sarımsak
1/2 sb.zeytinyağ
1 silme yemek kaşığı toz şeker
1/5 sb. Su
Tuz
Yapılışı
Arzu ÖZTÜRK/Chef
Editing: Oğuz HAKSEVER