İnsan kaç derece sıcağa dayanabilir ?
Isı ölümleri oldukça yaygın hale geldi ve dünya ısındıkça, genellikle büyük bir fırtınadan önce gelen uyarı sistemi gibi aşırı sıcak günler için bir plan geliştirilmedikçe daha da yaygın hale gelebilir.
Isı öldürebilir çünkü vücudumuz yeterince ısıtıldığında eriyecek olan zarla çevrili hücrelerden oluşur. Kendimizi sıcakkanlı hayvanlar olarak düşünürken, biyologlar bizi homeotermik olarak adlandırırlar – çekirdek sıcaklığı yaklaşık 98 F (36.6 santigrat derece) gibi dar bir aralıkta tutmalıyız.
ABD Ordusu Araştırma Enstitüsü’nde çalışan bir ısı fizyoloğu olan Sam Cheuvront, çekirdeğimizin kalıcı bir hasar olmadan kısa bir süre için 104 F’ye (40 santigrat derece) kadar hayatta kalabileceğini söyledi.
Vücudumuz, ısıyı havaya dağıttığı cilde kan göndererek soğur. Ancak bu, yalnızca hava sıcaklığı yaklaşık 95 F (35 santigrat derece) olana kadar işe yarar, dedi.
O zaman serinlemenin tek bir yolu var, o da terlemektir. Sizi serinleten şey ter değildir – terin buharlaşma sürecidir.
İnsan vücudu doğrudan güneş ışığında, gölgede aynı sıcaklıkta olduğundan çok daha hızlı ısınır. Hava akışı terin buharlaşmasına yardımcı olabilir ve vücut ısısının dağılmasına izin verebilir.
Jay, ısıyla ilgili ölümlerin çoğunun sıcak çarpmasından kaynaklanmadığını söyledi. Yaşlılar ve kalp hastalığı olan kişiler daha fazla kalp krizi riski altındadır çünkü vücudun soğutma mekanizmaları çok zorlandığında kardiyovasküler stres yaratır. Diğerleri böbreklerden çekilen kan ve dehidrasyon kombinasyonundan böbrek yetmezliğinden ölür.
Vücudun çekirdek sıcaklığı 104 F’nin (40 Santigrat derece) üzerine çıkmaya başladığında, işler çok hızlı bir şekilde tehlikeli hale gelir. 106 F’ye (41 Santigrat derece) ulaşırsa, ölümcül sıcak çarpması geçirmeniz muhtemeldir.
İnsanlar sıcak bir yerde birkaç gün sıcağa uyum sağlayabilirler.Daha hızlı terlemeye, vücut sıcaklıklarını düşürmeye ve sıvı hacmini artırmaya başlayacaklar. Ama sonunda ısı tüm bu doğal adaptasyonların üstesinden gelebilir.