Karıncalar, idrar kokusundan çeşitli kanser türlerini algılayabiliyor.
Üzerinde çalışılan bir yöntem, hayvanların koku alma duyularının kullanılmasını içeriyor.
Bilim insanları, karıncaların idrardan “kanser kokusunu” algılayabildiklerini gösterdiler ki, bu ucuz ve etkili bir kanser saptama yöntemi olabilir.
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan yeni bir makalede bilim adamları, karıncaların idrar kokusunda çeşitli kanser türlerinin kokusunu algılayabildiklerini bildiriyor.
Hayvanlarda koku alma yeteneği, memeliler ve böcekler de dahil olmak üzere birçok tür tarafından, yiyecek bulmak, avcıları tespit etmek ve eş bulmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılır.
Kanser hücreleri, kanseri tanımlamak için kullanılabilen uçucu organik bileşikler (VOC’ler) adı verilen spesifik kimyasallar yayabilir.
Bu nedenle, güçlü koku alma duyularına sahip karıncalar da dahil olmak üzere hayvanlar, bu VOC’leri tanımaları için eğitilebilir.
Kanseri tespit etmek için hayvanları kullanmak, erken teşhis oranlarını artırmanın umut verici bir yolu olarak görülüyor.
Örneğin köpekler , hücre örneklerini veya vücut kokusunu koklayarak ve kanserle ve onun değişmiş hücre metabolizmasıyla ilişkili VOC’leri tespit ederek kanseri teşhis etmek üzere eğitilebilir .
Karıncalar kanseri nasıl “kokular”
Karıncalar, özellikle çevreleriyle ilgili kokular söz konusu olduğunda mükemmel öğrenme becerileri gösterirler.
Karıncalar, memeliler gibi koku alma duyusuna sahip olmasalar da, istisnai sayıda koku reseptörüne sahip antenleri aracılığıyla farklı kokuları alabilirler.
Sadece bir eğitim seansından sonra, karıncalar birkaç gün süren uzun süreli bir hafıza yaratma yeteneğine sahiptir. Ek olarak, birden fazla testten sonra ödül almadan, hatta dokuz defaya kadar doğru yanıt verebildikleri için güçlü bir hafıza tutma özelliğine sahiptirler.
Mevcut çalışmada araştırmacılar, Kuzey Yarımküre’de nispeten yaygın bir karınca türü olan 70 Formica fusca’yı sağlıklı farelerden alınan idrar ile insanlardan toplanan kanser tümörleri aşılanmış fareler arasındaki farkı koklamak için eğitti.
Karıncalar yalnızca üç eğitim seansından sonra VOC’leri güvenilir bir şekilde tanımlayabildiler. Bu bulgular, karıncaların kanseri tespit etmek için ucuz ve etkili bir yol olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Bu çalışma, araştırma ekibinin, karıncaların laboratuvar ortamında büyüyen insan kanser hücrelerini tespit edebildiğini gösterdikleri önceki çalışmalarını genişletiyor.