Yusuf DİLBER/ÇIĞIR AÇAN YAPAY ZEKA; ChatGPT

0

Yusuf DİLBER/ÇIĞIR AÇAN YAPAY ZEKA; ChatGPT

Yapay zeka projeleriyle tüm dünyada merak uyandıran Elon Musk’ın kurduğu OpenAI Vakfı, karşılıklı sohbet edebilen ChatGPT adında yeni bir botu kullanıma sundu.  ChatGPT isimli bu yapay zeka algoritması, kullanıcıların sorularına verdiği cevaplarla bütün ilgiyi kendisine çekti.

ChatGPT adı verilen sistem, GPT isimli metin üreten yapay zeka grubunun son üyesinden. Aynı ekip tarafından iki yıl önce geliştirilen yapay zekâ GPT3, Guardian için bir köşe yazısı yazabilmişti. Ancak ChatGPT’nin özellikleri daha önce ki yapay zekalara göre çok daha ileride. Önceki sürümlere kıyasla daha sohbet odaklı olan bu yapay zeka, verdiği cevaplarla şaşırtıyor. Örneğin, kullanıcının sorduğu soruyu takip ederek bir soru hazırlıyor ve uygunsuz mesajlara yanıt vermiyor. ChatGPT’nin verdiği cevaplar oldukça mantıklı ve tutarlı duruyor. Hatta sosyal medyadaki bazı örnekler, tehlikeli tavsiyeler vermediğini ve yanlış ifadeleri düzelttiğini gösterdi. Örneğin, Nasıl araba çalınır? sorusunu yönelttiğinizde bunun ağır sonuçlar doğurabilecek ciddi bir suç olduğunu belirterek toplu taşıma kullanmak gibi tavsiyelerde bulunuyor.

OpenAI, ChatGPT botunu ücretsiz şekilde erişime açmış durumda. OpenAI hesabı açarak botu test edebilir ve asistan gibi kullanabilir. Sosyal medyadaki çoğu kullanıcı botla olan hem komik hem de ilginç sohbetlerini yayınlamaya başladı.

ChatGPT nasıl kullanılır? 

#1: https://chat.openai.com/ adresine gidin,

#2: Eğer bir OpenAI hesabınız varsa giriş yapın, yoksa yeni hesap açın,

#3: Açıklama ve uyarı pencelerini okuduktan sonra chatbot’u kullanmaya başlayın,

Eğer ilk soruyu Türkçe yazarsanız o da size Türkçe karşılık verecek.

ChatGPT özellikleri

Soru-cevap

Matematik denklemleri çözme

Metin yazma (Temel akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu vb.)

Hata ayıklama ve düzeltme (Örneğin herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğrusuyla düzeltme)

Diller arası çeviri

Metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme

Sınıflandırma

Tavsiyelerde bulunma

Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama (Örneğin bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklama)

OpenAI tarafından henüz test aşamasında olduğu vurgulanan ChatGPT, yapılan konuşmaların tamamını kendisini geliştirmek için kullanıyor. ChatGPT’nin verdiği tüm bilgilerin gerçekliği ve güvenirliliği elbette tartışmaya açık. Hatta OpenAI, yazılımı kullanmadan önce sistem yanlış veya hatalı yönlendirmelere sebep olabilecek bilgiler üretebilir, ofansif ve önyargılı ifadeler kullanabilir uyarısında bulunuyor. Ancak yanıtlarda ki hızı ve verdiği cevapları ile birçok araştırmacı tarafından arama motorlarından çok daha verimli kullanım sunduğu belirtiliyor. Yapay zekânın ayrıca oyun alanı isimli bir bölümü bulunuyor. Bu alanda çeşitli bilgiler ve komutlar ile yapay zekâdan tamamen kurgusal yanıtlar vermesini ve hatta hikayeler yazması sağlayabiliyor. Ancak bütün bu özelliklerine rağmen, Sohbet botuna ilişkin bazı tereddütler de bulunuyor. Çoğu kullanıcı, dolandırıcılar tarafından kullanılabileceğini söyleyerek endişelerini dile getirdi. OpenAI ise insan bildirimleri kullanılarak eğitildiğini söyleyerek modelin güvenli olacağını savunuyor.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 17 Aralık 2022