TÜYAP Kitap Fuarı’nın Ardından

0

Pandemi sürecinde yapılamayan TÜYAP Kitap Fuarı bu yıl 3-11 Aralık aylarında yapıldı. Ancak bütün gözler Plastik Sanatlar Sergisini aradı ve herkes bu eksikliği hissetti.

2 Aralıkta yayınevlerinin stand düzenlemesiyle başlayan kitap fuarı yine yoğun bir ilgiyle başladı. Kimisi seyirci kimisi okuyucu, kitabı yalnız bırakmadı.

Hafta içinde ise fuarın ağırlıklı ziyaretçileri öğrenciler oldu. Çocuk kitapları ve ders kitapları yayınlayan yayınevleri öğrencilerin uğrağı oldu.

İBB Başkanı İmamoğlu ise bu yılki fuara damgasını vuran olay oldu. Ancak İmamoğlu’nun büyük yayınevleriyle sınırlı ziyareti butik yayıncılarca eleştirildi. Sosyal demokrat bir anlayış büyük yayınevleri ziyaretine yoğunlaşmamalıydı eleştirilerin odağı.

Pandemi süresince ara verilip bu yıl açılan TÜYAP’tan beklenen coşkulu etkinlikler ne yazık ki yapılmadı. Oysadaha coşkulu bir fuar beklediklerini belirtti yazarlar.

Fuarda plastik sanatlar salonunda gerçekleştirilen imza günleri ise şaşırtıcı bir şekilde yoğun bir ilgi gördü. Daha önceki yıllarda pek yüz görmeyen imza standları bu yıl revaçtaydı. İmza günlerinin sanki sadece bu salonda yapıldığı yanılsamasının bir payı var mı sorusu görüntüye farklı bir açıklama oldu.

Birçok yayınevi ise bu yıl fuara katılamadılar. Sebep ise maliyetlerin yüksek oluşu. Fuara katılım bu açıdan da değerlendirilmeli, fuar yetkilileri kira ve diğer maliyetleri gözden geçirmeli. Birçok yayınevi kitabın yanında kirayı çıkarmak için kırtasiye malzemeleri satıyor. Maliyet çıkarılabiliyor belki ama satılan kitapların maliyeti çıkarılamıyor.

Yani kısaca gibi butik yayınevleri kaybetmenin eşiğinde bitirdi bu güzelim fuarı.

Metin Cengiz/Kent Ekranı