Ahmet Güneştekin’in mübadele ve göç sürecini anlattığı “Gâvur Mahallesi” sergisi İzmir’de açıldı
Küratörlüğünü Şener Özmen’in üstlendiği sergide, büyük boyutlu enstalasyonlar, video işleri, yağlı boya tablolar ve metal formların taşla tamamlandığı heykel çalışmaları sergileniyor.
Ahmet Güneştekin, sergide, mübadele ve sonrasındaki tüm kitlesel yerinden edilmelerde olduğu gibi ayrıştırıcı uygulamaların uluslararası mülteci ve göçmen dalgalarıyla daha görünür hale geldiğini anlatıyor.
Gâvur Mahallesi insan olmanın tarihsel, kültürel ve politik olarak çok yönlü etkilerini anlama olanağı sunuyor.
Sergi,aynı zamanda çok disiplinli bir çalışmayla biçim, materyal ve yüzeyle ilişki kurarken geçmişi şimdiyle birlikte inceleyerek yaşananlara başkalığın gözünden bakmak için bir alan yaratıyor.
Ahmet Güneştekin sergisini şu sözlerle anlatıyor :
“Benim yaşadıklarım hayatımda önemli izler bıraktı. Ben de bu izleri sanatıma aktardım. Hiç bir zaman taraf olmadım, bağımsız olmayı tercih ettim. Her coğrafya benim için farklı şey ifade ediyor ve hafıza odasında birikiyor. Hafıza odasını en çok dolduran ve iz bırakan da İzmir oldu. İzmir, bir mübadele şehri. Bu yerinden yurdundan edilme meselesi, sadece burada kalmıyor. Eğer ormanları yakıyorsanız o da zorunlu bir göçtür. Oradaki canlılar hayvanlar da göçüyor. Sadece insanın yaşadığı bir göç değildir. Esas olan, ardımızda bıraktıklarımızdır”
İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’ndaki sergi, 5 mart’a kadar açık olacak.
.